Otvorena digitalna paltforma PKS za cirkularnu ekonomiju

23.03.2021

13:44

0

Digitalna platforma namenjena je razmeni informacija, znanja i aktivnosti privrede Srbije u procesu zelene tranzicije

Otvorena digitalna paltforma PKS za cirkularnu ekonomiju
Copyright Pixabay/Free-Photos

Srbija će na zelenoj tranziciji imati rast od jedan odsto bruto društvenog proizvoda i ako znamo da će to povećati otpornost naše ekonomije na klimatske promene, onda je prelazak na cirkularnu ekonomiju veoma dobra stvar, ocenio je rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije (PKS) Siniša Mitrović.

On je na otvaranju Digitalne platforme za cirkularnu ekonomiju, namenjenje razmeni informacija, znanja i aktivnosti privrede Srbije u procesu zelene tranzicije koju je uradila PKS istakao da je ovo i šansa da se srpska ekonomija remontuje u skladu sa niskokarbonskim promenama.

– Mi sada u sistemu CE HUB-a dižemo dva pilona od kojih je jedan Alijansa za zelenu tranziciju u kojoj imamo 23 osnivača, a drugi su zeleni menadžeri u kompanijama, koji bi trebalo da budu zaduženi za procese tranzicije – istakao je Mitrović.

Za naredne dane je najavio direktne kontakte sa svima koji izraze interesovanje da budu deo Alijanse za tranziciju.

– Izaći ćemo s vrlo preciznom agendom transfera znanja. Opet ćemo u okviru Poslovne akademije realizovati Akademiju cirkularne ekonomije, jer smo shvatili da su sada dva ključna alata transfer znanja i pristup finansijama – rekao je Mitrović.

Pixabay/Free-Photos

Savetnik za strana ulaganja u Kabinetu predsednika Srbije Marko Pećanac je istakao da prelazak na cirkularnu ekonomiju nije pitanje politike države već pitanje opstanka domaće privrede koje treba da je učini konkurentnom.

– Što se države tiče, tu smo da vas saslušamo i da se donesu norme koje će pomoći privredi – poručio je privrednicima Marko Pećanac i dodao da mogu računati na podršku kabineta predsednika i Vlade Srbije da cirkularna ekonomija u Srbiji zaživi.

Programski direktor za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena u Delegaciji EU u Srbiji Antoan Avinjon je ocenio da proces tranzicije treba da se ubrza i da Delegaciji EU ograničenim sredstvima pokušava da pomognemo srpskoj privredi da sprovede taj proces.

Pročitajte još

– Skoro smo objavili poziv za izražavanje interesovanja za međunarodne organizacije da predlože mere za pet stubova zelene agende – naveo je Avinjon.

Predstavljajući digitalnu platformu, saradnica tima CE HUB-a Sandra Kamberović je istakla da PKS ima lidersku poziciju kao savetnik privredi na putu razvoja cirkularne ekonomije.

Cilj platforme, prema njenim rečima, jeste da pomogne privredi i da se vidi da transformacija poslovanja može biti značajno podržana iz različitih izvora, uključujući i izvore iz Evropske unije. Navela je da platforma na početnoj strani ima četiri celine koje se tiču tranzicije.

– U HAB-u je glavni fokus na edukaciji, gde ćemo kroz vebinare raditi određene teme ove godine, a i privrednici će moći da predlažu teme – rekla je Kamberović i dodala da je jedna od tema svakako i dekarbonizacija.

Ostale celine su posvećene zelenoj alijansi, gde se od privrede prikupljaju informacije i mišljenja o ovom procesu, dok će se u delu o aktuelnostima nalaziti informacije o radu države vezanom za ovo područje kao i informacije iz Evrope.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike