Svetska banka značajno povećala prognozu: Srpska privreda će porasti pet odsto

01.04.2021

08:45 >> 09:14

0

Svetska finansijska institucija povisila je prognozu rasta srpskog BDP-a za gotovo dva procentna poena u ovoj godini

Svetska banka značajno povećala prognozu: Srpska privreda će porasti pet odsto
Copyright Pixabay: Gerd Altmann

Svetska banka je povećala prognozu privrednog rasta Srbije u 2021. godini za 1,9 procentnih poena na pet odsto, u ažuriranom izveštaju o ekonomskim izgledima za Evropu i Centralnu Aziju.

Ova međunarodna finansijska institucija je takođe poboljšala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2022. godinu za 0,3 procentna poena, na 3,7 odsto.

U prethodnom izveštaju, pre samo dva meseca, Svetska banka je predviđala rast Srbije u ovoj godini od 3,1 posto, i rast od 3,4 procenta u 2022.

Prognoza rasta, Screenshot: Svetska banka

Povećani rast BDP Svetska banka bazira na oporavku od recesije izazvane kovid-19,koji bi trebalo da se krene u prvoj polovini godine. Rast bi trebalo da bude podstaknut novim paketom mera  podrške građanima i privredi, koji je vredan 5,1 odsto BDP-a. Zbog toga bi rast mogao da bude pet odsto u 2021. godini a u srednjem periodu oko četiri odsto.

Investicije sporije, manji i rast plata

Sam rast biće baziran na potrošnji a investicije će se oporavljati sporije, što bi moglo da uspori uticaj rasta na tržište rada, i što se tiče zapošljavanja i što se tiče plata, kaže se u izveštaju Svetske banke.

Srednjoročni rast ključno zavisi od međunarodnih događaja vezanih sa pandemiju  ali i unutrašnjih, koji su povezani sa tempom strukturnih reformi i političkih pitanja.

U Svetskoj banci smatraju da je potreban hitan fokus na mere za poboljšanje poslovnog okruženja i vladavine, u smislu da se smanje troškovi biznisa i omogući sigurnost kapitala, kao i poboljša kvalitet infrastrukture.

Pročitajte još:

Ne treba smetnuti s uma, upozoravaju iz Svetske banke, i na demografske izazove, kao i na klimatske promene.

Sve starija populacija koja se smanjuje odlivom, ostavlja Srbiju sa malobrojnijom radnom snagom, a uz to njena neodgovarajuća obučenost može značajno naštetiti kompetitivnosti srpske ekonomije.

Klimatske promene, uključujući češće i snažnije suše i poplave, udariće na poljoprivredu i proizvodnju hrane i učiniće održavanje infrastrukture skupljom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike