Izvoz ruskog gasa u Evropu porastao za 31 odsto, a u Srbiju za 71 odsto

05.04.2021

08:16 >> 12:32

0

Samo u martu je izvezeno 18,2 milijarde kubnih metara gasa, što je Gaspromov rekord svih vremena

Izvoz ruskog gasa u Evropu porastao za 31 odsto, a u Srbiju za 71 odsto
Copyright Foto:Pixabay

Ruski državni energetski gigant Gasprom povećao je isporuke prirodnog gasa u Evropu za 30,7 posto u prvom kvartalu tekuće godine, dok su isporuke Srbiji skočile za 71 procenat pošto je proradio gasovod Turski tok, prema objavljenim preliminarnim podacima kompanije.

Impresivan međugodišnji skok izvoza, na skoro 53 milijarde kubnih metara gasa je rezultat hladne zimske sezone za evropske uslove, navodi se u saopštenju Gasproma, a prenosi Raša tudej (RT).

Samo u martu je izvezeno 18,2 milijarde kubnih metara gasa, što je Gaspromov rekord svih vremena, dodaju iz kompanije.

Nemačka, najveći uvoznik ruskog gasa, gotovo je utrostručila kupovine u prva tri meseca 2021. godine. Većina isporuka je, navodno, obavljena gasovodom Severni tok, koji prolazi ispod Baltičkog mora iz Rusije direktno u Nemačku, zaobilazeći susedne države, navodi RT.

Izvoz u Srbiju je zabeležio značajan rast od 71,3 odsto, dok je prodaja Bugarskoj i Grčkoj povećana za 52,4 procenta, odnosno 23,4 posto respektivno, budući da je gasovod Turski tok počeo da radi, dodaje se dalje.

Pročitajte još

Rumunija, koja je više puta isticala svoju energetsku samodovoljnost, povećala je kupovine ruskog gasa za ogromnih 90 posto, a njeno snabdevanje se odvoja preko Ukrajine i Moldavije, što je mnogo skuplja metoda od moguće isporuke Turskim tokom, napominje se u tekstu.

Izvoz Gasproma u Tursku se takođe više nego udvostručio u prvom kvartalu 2021, za čak 106,6 procenata, tako da je ruski eneregetski div ostao glavni snabdevač te zemlje gasom, uprkos preduzetim aktivnostima Ankare na diverzifikaciji mreže dobaljavča. Uvoz energije iz Azerbejdžana nije uspeo da istisne ruski gas sa turskog tržišta, zaključuje se u saopštenju kompanije.

Prošle godine, Gaspromov izvoz gasa je opao na 179,3 milijarde kubnih metara, pošto je pandemija kovid-19 imala snažan negativan efekat na industrijsku tražnju za energijom među potrošačima u inostranstvu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike