Mora bolje: Rudarstvo i energetiku dići za 50 odsto

09.04.2021

10:02

0

Srbija mora da se reši sagorevanja lignita a rudarstvo i energetika moraja da znatno povećaju svoj udeo u BDP-u, rekla ministarka energetike na javnoj rasprav

Mora bolje: Rudarstvo i energetiku dići za 50 odsto
Copyright Tanjug/Federico Gambarini/dpa via AP

Četiri nova zakona iz oblasti energetike i rudarstva koji su sada na javnoj raspravi omogućiće nam da idemo u proces energetske tranzicije i klimatski neutralan razvoj, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Pravci dekarbonizacije

Ministarka Mihajlović je poručila da Srbija mora da vodi računa o nekoliko različitih pravaca energetskog razvoja pod kapom dekarbonizacije i energetske tranzicije.

– Jedan od tih pravaca je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, drugi pravac su rudarska i geološka istraživanja kao veliki potencijal, a treći pravac je povećanje energetske efikasnosti i smanjenje potrošnje energije koja je visoka i utiče na konkurentnost i na život svakog građanina – rekla je Mihajlović.

Ona je navela da će Srbija morati da smanjuje proizvodnju električne energije iz fosilnih izvora, pre svega lignita i rešava pitanje podzemne ekploatacije uglja.

Poručuje da je cilj da se zajednički udeo rudarstva i energetike u BDP-u sa sadašnjih 5,5 odsto, u narednih pet godina poveća na između sedam i devet odsto.

– To je veliki iskorak – rekla je Mihajlović u Skupštini Srbije, na javnom slušanju o četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva, u organizaciji skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, a koje će parlament razmatrati iduće nedelje.

Na skupu kome je prisustvovao i predsednik parlamenta Ivica Dačić, Mihajlović je naglasila da će set tih zakona, uz druge strategije i zakone, omogućiti da imamo klimatski neutralan razvoj i da i u oblasti energetike budemo predvodnici u regionu.

Pročitajte još:

Mihajlović kaže da se na usvajanje predloženih zakona iz oblasti energetike i rudarstva dugo čekalo, da su oni usklađeni sa evropskim standardima, da istovremeno treba da omoguće dobar investicioni ambijent i rast zaposlenosti, ali i da daju polaznu osnovu da se pređe s reči na dela u procesu energetske tranzicije i klimatski neutralnom razvoju.

– Mnogo se o tome priča, u zemljama EU se mnogo više radi, kao i u drugim zemljama sveta nego što je to bio slučaj kod nas – rekla je Mihajlović i naglasila da je zato važno da imamo zakone koji se odnose na dekarbonizaciju i klimatski neutralan razvoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike