Guvernerka Tabaković: Ove godine oporavak Srbije od posledica pandemije

15.04.2021

14:56

0

Srbija je u mnogim oblastima ekonomije već dostigla ili prešla pretkrizni nivo, istakla je guvernerka

Guvernerka Tabaković: Ove godine oporavak Srbije od posledica pandemije
Copyright Promo/Narodna banka Srbije

Srbija će se od posledica pandemije korona virusa oporaviti u toku ove godine, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na otvaranju dvodnevne onlajn konferencije “Money Fair 21”.

– Sa svim što smo uradili, uključujući i poslednje obimne mere države, Srbija će se od posledica pandemije oporaviti u toku ove godine – naglasila je Tabaković.

Prema njenim rečima, Srbija je u mnogim oblastima ekonomije već dostigla ili prešla pretkrizni nivo, u industriji, izvozu robe, trgovini na malo, kao i po broju zaposlenih.

Kaže da je država odmah sa pojavom globalne krize bez presedana prošle godine donela veliki paket ekonomskih mera u vrednosti od blizu 13 odsto BDP-a, kao podršku srpskoj ekonomiji. Ona je navela da je tako očuvan pristup finansijskim izvorima sredstava, kao i još povoljniji finansijski uslovi.

– Time smo podržali domaću tražnju i očuvali stabilnost u trenucima kada je globalni pesimizam bio najizraženiji. Upravo su obimnost paketa, dobra odmerenost mera, ali i brzina reakcije odigrali ključnu ulogu u sprečavanju prelivanja negativnih efekata pandemije na tržište rada i na sve druge aspekte života i rada – istakla je Tabaković.

Pročitajte još

Takođe, naglašava da je država mogla da reagujemo jednim od najobimnijih paketa mera, jer je u prethodnom periodu za to stvoren monetarni i fiskalni prostor.

– Da nismo reagovali odmah i sveobuhvatno, procenjujemo da bi pad našeg BDP-a u 2020. godini iznosio više od šest odsto, dok bi oporavak, poput oporavka nakon prethodne krize iz 2009, trajao od tri do pet godina – rekla je guvernerka.

Tabaković dodaje da će država nastaviti svojim delovanjem da šalje jasnu poruku svima – da stabilnost u Srbiji nije i neće biti ugrožena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike