Amandman na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti: Zabranjeno spaljivanje guma i plastike za grejanje!

19.04.2021

13:43

0

To je jedan od nekoliko amandmana Odbora na predložena četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva

Amandman na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti: Zabranjeno spaljivanje guma i plastike za grejanje!
Copyright RINA

U Srbiji će biti zabranjeno spaljivanje guma i plastike za grejanje, precizirano je amandmanom koji je na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije danas podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizama i energetiku.

To je jedan od nekoliko amandmana Odbora na predložena četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, a koji je predložen u cilju smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu, odnosno ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Zamena peći na ugalj

Zato je predloženo uvođenje novog člana koji se odnosi na zabranu spaljivanja gume i plastike u cilju grejanje, obrazložio je predsednik odbora Veroljub Arsić na sednici tog skupštinskog tela na kojoj su razmotreni podneti amandamani.

Drugim amandmanom, koji je odbor podneo na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, precizira se da Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u saradnji sa ministarstvom nadležnim za poslove zaštite životne sredine priprema planove, programe i projekte kojima se podstiče zamena kotlova na ugalj i mazut kotlovima na gas ili biomasu.

To se odnosi, kako kaže Arsić, i na zamenu peći na ugalj i druge vrste goriva visoko efikasnim pećima na drvnu masu, kao i na ugradnju solarnih panela.

Trećim amandmanom odbora se precizira da je visina prekršajne kazne 150.000 dinara, umesto 150 miliona dinara kako je prvobitno predloženo.

Šest amandmana na obnovljive izvore

Na Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije poslanici su podneli šest amandmana, koje je prihvatila i Vlada Srbije, a odbor je podneo jedan amandman.

Pročitajte još

Na izmene Zakona o energetici poslanici su podneli devet amandmana, od koji je Vlada Srbije odbila jedan.

Na izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima poslanici su podneli devet amandmana, Vlada je prihvatila sve amandmane, a odbor je podneo pet amandmana.

Amandmanima odbora na izmene tog zakona se, između ostalog, preciziraju odredbe zakona koje se odnose na investicioni sporazum koji zaključuju vlada i investitor koji je stekao pravo na esploataciju, kao i odredbe koje se odnose na odborenje za gradnju rudarskih objekata ili izvođenje rudarskih radova. Amandmani će sutra biti razmotreni na sednici parlamenta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike