Na planinama više nema mesta: Za Novu godinu puno turista, a i januar obećava

11.12.2020

19:05 >> 08:35

0

Ako ste planirali da Novu godinu provedete negde na planini, a još niste zakazali, verovatno ste zakasnili

Na planinama više nema mesta: Za Novu godinu puno turista, a i januar obećava
Copyright Foto: M. M./ATAImages

Aktuelna korona kriza naučila nas je da se i malom treba radovati ali u turističkom sektoru Srbije, kojem je pandemija nanela zaista katastrofalan udarac, ovih dana su mnogo manje mračni. Barem oni turistički radnici na planinama, gde se ovih dana traži mesto više za period oko Nove godine, kažu za 24sedam iz turističkih organizacija kojima pripadaju Zlatibor, Tara i Divčibare.

Bezbedni i zaposleni i gosti

Svi ugostiteljski objekti i hoteli na Zlatiboru prilagodili su svoje poslovanje aktuelnim epidemiološkim merama, tako da su bezbedni i gosti i zaposleni, ističu iz TOZ. Mere se u svim objektima strogo primenjuju: od lobi bara i recepcije, preko restorana, do spa i velnes centara. Obavezno je nošenje zaštitnih maski za goste i zaposlene, a na ulazu u sve zajedničke prostorije postavljene su dezobarijere, kao i beskontaktni dozeri sa sredstvima za dezinfekciju. Posebno se vodi računa o propisanoj fizičkoj distanci, naročito u spa centrima i restoranima. Postavljena su obaveštenja i upozorenja o dozvoljenom broju osoba u liftovima.

Vladimir Živanović, iz Turističke organizacije Zlatibora, ističe da već sada gostiju na toj planini ima dosta, s obzirom na sanitarne mere koje ograničavaju rad ugostiteljskih objekata a da je slobodnog smeštaja za predstojeće praznike sve manje.

Hoteli trenutno imaju popunjenost između 30 i 40 odsto, što je malo u odnosu na 75 odsto popunjenosti iz prošle godine ali ako se uzme u obzir epidemiološka situacija ne smemo biti nezadovoljni. Za predstojeće novogodišnje praznike dobar deo hotelskih kapaciteta je već popunjen a sve manje mesta ima i u domaćoj radinosti, gde je ponuda zaista velika – kaže Živanović.

Mesta nema ni na Tari, otkrivaju nam u Turističkoj organizaciji Tara – Drina, gde su prezadovoljni letnjom sezonom a i od zimske očekuju sve najbolje.

– Imali smo fenomenalnu letnju sezonu, pogotovo jul i avgust, a sada smo gotovo 100 odsto puni. Na upite zaintesovanih ovih dana se zaista teško nalaze slobodni smeštaja – naglašava Ranko Radovanović, iz sektora za turizam ove organizacije.

Ako su Zlatibor i Tara zauzeti, možda ste pomislili da odete na Divčibare, ali ni tamo možda nećete proći drugačije.

Hoteli striktni sa epidemiološkim merama; Foto: Pixbay

– Privatni smeštaj za Novu godinu je rasprodat, a mesta se može još naći u hotelima, gde je cena ovom prilikom veća možda desetak odsto – kaže za 24sedam Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo, koja pokriva i Divčibare.

Cene, uglavnom, iste ili niže

Ako se izuzme novogodišnji bum, kada je inače teško naći mesto na našim najpopularnijim zimskim destinacijama a pogotovo ove godine kada će “provod“ u gradovima biti jednak nuli, cene se na Zlatiboru nisu mnogo menjale od prošle godine.

– Cene su uglavnom na nivou prošlogodišnjih ili niže, a hoteli su pripremili popuste za rane rezervacije i omogućili brojne pogodnosti: korišćenje spa centara, igraonica, vaučere sa popustima za masaže, gratis boravak dece ili kasnu odjavu iz soba. Uzimajući u obzir neizvesnu situaciju, i brojni vlasnici privatnog smeštaja su smanjili iznos i dali nešto duži period za uplatu avansa koji je neophodan prilikom rezervacije. Neki su gostima koji dolaze autobusom obezbedili besplatan prevoz do smeštaja, kao i određene popuste na iznajmljivanje motornih sanki i kvadova, jahanje, vožnje kočijama i druge sadržaje – navodi Živanović.

Pogodnosti rane rezervacije

Većina hotela je za period posle praznika takođe pripremila popuste za rane rezervacije, a jedna od pogodnosti koju su obezbedili je besplatan boravak dece do sedam ili 12 godina. Tako se paket (koji uključuje noćenje sa doručkom) od četiri noćenja može rezervisati već od 22.000 dinara po osobi, a najam “superior soba“ ili apartmana za porodice već od 5.000 dinara po noćenju po osobi, sa uključenim doručkom.

Novogodišnje cene su eskalirale i na Tari, gde sada za dva dana praznika treba izdvojiti i do 260 evra, ali te “vanredne“ cene neće ostati u januaru.

– Mislimo da će se cene vratiti na nivo približan letnjem, kada je privatni smeštaj bio 30 do 50 evra po danu. Naravno sve zavisi od korone i od snega – ističe Radovanović.

Novogodišnji luksuz za dvoje 650 evra

Radi ilustracije, evo i nekih cena sa Zlatibora. Najam apartmana za novogodišnje praznike kreće se od 50 do 65 evra po danu za nešto skromniji smeštaj, dok se luksuzni i bolje opremljeni apartmani mogu iznajmiti od 75 evra i više.

Cene u velikoj meri zavise od veličine apartmana, broja osoba, opremljenosti i lokacije. Dobrostojeći ljubitelji odmora u luksuznim hotelima moraće da izdvoje od 76.000 dinara za aranžman od tri noćenja (za dve osobe) u najluksuznijem hotelu na Zlatiboru, dok se cene novogodišnjih paketa u hotelima sa četiri zvezdice kreću već od 21.500 dinara u dvokrevetnoj sobi (po osobi) pa sve do 65.000 dinara za boravak u apartmanu.

Svi hotelski aranžmani su na bazi polupansiona i uključuju korišćenje dodatnih sadržaja kao što su spa i velnes centri, fitnes centri, igraonice.

Najam privatnih apartmana u periodu posle praznika je povoljniji, pa se komforan apartman za četvoročlanu porodicu malo dalje od centra Zlatibora može iznajmiti već za 25 do 40 evra po danu, dok su cene najma apartmana u luksuznim aparthotelima i novim smeštajnim objektima nešto skuplji i kreću se od 50 do 60 evra po danu, pa i više.

U ponekoj kući za odmor još uvek se izdaju pojedinačne sobe, a cene po ležaju se kreću od osam do 10 evra.

Cene u hotelima nižih kategorija su nešto povoljnije, pa se u hotelu sa tri zvezdice premijum soba može rezervisati od 2.500 dinara po osobi, a u apartmanima od 2.700 dinara.

I od januara i februara očekuju berićet

Ove godine je tokom jesenjih meseci zbog zabrane republičkog Kriznog štaba izostala sezona seminara i kongresa na Zlatiboru, pa su gosti bili većinom ljudi koji na planini pronalaze spas od gradske vreve i svakodnevnih obaveza, željni odmora i uživanja na čistom planinskom vazduhu a i “da se sklone malo“ od korone. Tako će biti, očekuju, i u januaru.

Za dobru zaradu čeka se i sneg, Foto: Pixabay

– Gosti rezervišu i januarske termine. Smeštajni kapaciteti za period posle novogodišnjih praznika za sada su, prema podacima zlatiborskih ugostitelja, popunjeni oko 50 odsto, iako nema nikakvog ogranizovanog dočeka Nove godine. Popusti na rane rezervacije i druge pogodnost koje daju mnogi hoteli, ali i vlasnici apartmana, uticaće na to da i ove zimske sezone Zlatibor bude destinacija broj jedan po posećenosti – ubeđen je Živanović.

Od januara i februara mnogo očekuju i na Tari i Divčibarama mada je februar, ističe Ana Marković, sada malo problematičan jer je školski raspust pomeren na period decembar- januar.

Pročitajte još: Počelo je: Na Njujorškoj berzi se trguje vodom, a moglo bi i u Novom Sadu

Pročitajte još: Stranci ulažu uprkos koroni: Industrijski parkovi i slobodne zone guraju srpsku privredu

– Ove veoma problematične godine ćemo imati pad turističkog prometa od samo jedan odsto u odnosu na prethodnu, hotel na Crnom vrhu radi odlično, tako da će sledeća godina sigurno biti mnogo bolja – kaže Marković.

I Ranko Radovanović iz TO Tara – Drina je siguran u dobru 2021. godinu.

– Među domaćim turistima koji su ove godine pohrlili na Taru mnogo je onih kojima je beg u sigurno od korone otkrio lepote Lađevca, Zaovine, Mitrovca i drugih atrakcija Nacionalnog parka Tara. Verujem da će se većina njih vratiti i sledeće godine – smatra Radovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike