Sosa: Rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 1,2 odsto, što je više od očekivanog

24.05.2021

14:36 >> 14:42

0

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu u Beogradu da se srpska ekonomija prilično dobro nosila sa kovid k

Sosa: Rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 1,2 odsto, što je više od očekivanog
Copyright Sebastijan Sosa na panelu na Kopaonik biznis forumu (u sredini); Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Srpska ekonomija se prilično dobro nosila sa kovid krizom. Prema preliminarnim procenama MMF-a, u prvom kvartalu rast BDP-a bio je 1,2 odsto, što je dosta bolje od očekivanog, istakao je stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa na Kopaonik biznis forumu koji je počeo danas u Beogradu, a trajaće do 27. maja.

Sosa je na prvom panelu Foruma, “Wester Balkans: Post – Covid Economic Outlook”, rekao da je Srbija imala pad BDP-a u 2020. od svega oko jedan odsto, što je jedna od najmanjih kontrakcija u Evropi. Sosa je kazao da je taj pad manji nego u zemljama regiona.

Novi aranžman krajem juna

Sosa rekao da bi novi savetodavani aranžman sa Srbijom trebalo da bude odobren i potpisan u drugoj polovini juna.

– Očekujemo da novi Instrument za koordinaciju politika bude razmatran i odboren u drugoj polovini juna. Glavni cilj novog savetodavnog aranžmana je da dalje podrži makroekonomsku politiku Srbije i njen oporavak posle pandemije – istakao je on.

On navodi da je srpski BDP tako strukturiran da pandemija nije pogodila mnogo određene sektore koji su bili najviše na udaru u drugim zemljama, kao što je turizam, te da su drugi sektori značajni za srpski BDP imali rast.

– Prvi kvartal u Srbiji je bio bolji od očekivanog, prema preliminarnim procenama ostvaren je rast od 1,2 odsto – kazao je Sosa, dodajući da je MMF revidirao procenu sa pet na šest odsto rasta privrede za ovu godinu.

Pročitajte još

On dodaje da MMF ipak i dalje vidi rizike u tim procenama, kao što su eksterni šokovi i nesigurnost zbog pandemije, zatim stanje ključnih ekonomskih partnera Srbije i kakva će biti situacija nakon isteka mera podrške.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike