Ruski BDP-a ubrzao rast u maju na skoro 11 odsto

01.07.2021

15:26

0

U odnosu na nivo BDP-a pre pandemije, u maju je gep smanjen na 0,3 odsto, saopštilo je Ministarstvo ekonomije

Ruski BDP-a ubrzao rast u maju na skoro 11 odsto
Copyright Moskva; Foto: Anatoly Kalmykov/Pixabay

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) zabeležio je u maju međugodišnji rast od 10,9 odsto, pošto se zemlja postepeno oporavlja od pandemije kovid-19, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije.

Majska stopa rasta se, prema saopštenju ministarstva, uglavnom pripisuje niskoj uporednoj bazi u istom mesecu pre godinu dana, kada su na snazi bile restriktivne mere i ograničenja vezana za kovid, prenosi Raša tudej, dodajući da se pomenuta stopa rasta ne smatra korisnim pokazateljem.

Ministarstvo se zato opredelilo da trenutni rast poredi sa četvrtim kvartalom 2019. godine, pre izbijanja pandemije.

– U odnosu na nivo BDP-a pre pandemije, u maju je gep smanjen na 0,3 odsto prema sezonski prilagođenim podacima – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je takođe revidiralno naviše aprilsku stopu ekonomskog rasta na 10,8 procenata, sa prvobitno objavljenih 10,7 odsto.

Pročitajte još

Rast ruskog BDP-a uglavnom podstiču neenergetski sektori, uključujući poljoprivredu, prerađivačku i građevinsku industriju, pri čemu svaki od tih sektora beleži povećanje proizvodnje od tri procenta u odnosu na period pre pandemije.

– Oporavak privatne potrošnje se nastavlja, uprkos blagom usporavanju u maju 2021. godine. Procenjuje se da je promet na malo premašio nivo pre pandemije za 1,1 odsto – dodaje se u izveštaju ministarstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike