Industrijska proizvodnja u novembru pala za 1,4 odsto

30.12.2020

13:03

0

U periodu januar-novembar 2020. industrijska proizvodnja je povećana za 0,1 odsto međugodišnje

Industrijska proizvodnja u novembru pala za 1,4 odsto
Copyright Profimedia

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u novembru ove godine bila manja za 1,4 odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek porasla za šest procenata, prema preliminarnim pokazateljima Republičkog zavoda za statistiku.

U periodu januar-novembar 2020. industrijska proizvodnja je povećana za 0,1 odsto međugodišnje.

Prema statističkim podacima, rast proizvodnje su novembru zabeležili sektor rudarstva za 7,2 procenta i snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 6,6 odsto, u odnosu na uporedni lanjski mesec, dok je prerađivačka industrija imala pad od 3,8 odsto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju je u novembru pala za 5,7 odsto, a kapitalnih proizvoda za 5,4 procenta na godišnjem nivou, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju skočila za 7,8, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 1,4 i energije za 0,7 odsto, u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

Pročitajte još

Najveći uticaj na pad prošlomesečne industrijske proizvodnje u odnosu na novembar 2019. godine, imale su: proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, proizvodnja osnovnih metala, koksa i derivata nafte, proizvodnja odevnih predmeta i štampanje i umnožavanje audio i video zapisa.

Prema desezoniranim podacima, industrijska proizvodnje u novembru je, u odnosu na prosek 2019. godine, ostvarila rast od 1,8 odsto, a prerađivačka rast od 0,6 odsto.

Na mesečnom nivou, novembarska industrijska proizvodnja je bila manja za 2,0 procenta nego u oktobru, dok je prerađivačka opala za 2,2 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike