Hrvatska dobila Sloveniju u sporu oko Ljubljanske banke?

16.12.2020 | 15:28

Autor: Slađana Gavrić

Evropski sud za ljudska prava proglasio se nenadležnim za tužbu tešku gotovo 430 miliona evra

Copyright Pixabay

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je da Slovenija ne može da tuži Hrvatsku u ime Ljubljanske banke za povredu ljudskih prava i proglasio se nenadležnim za tužbu tešku gotovo 430 miliona evra.

Taj međunarodni sud je prihvatio hrvatske argumente i zauzeo stav da Ljubljanska banka nije nevladina organizacija, već je usko povezana s državom, pa Slovenija ne može u njeno ime da tuži za povredu ljudskih prava garantovanih Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, prenela je agencija Hina.

Pročitajte još

Slovenija je spor pokrenula 2016. pozivajući se na povredu nekoliko prava iz Konvencije zbog načina na koji su hrvatske sudske i izvšne vlasti postupale u vezi s potraživanjem Ljubljanske banke prema hrvatskim trgovačkim društvima.

Hrvatska je tvrdila da ESLJP nije nadležan za odlučivanje o tom zahtevu jer je Ljubljanska banka vladina organizacija u vlasništvu Republike Slovenije i pod upravom slovenačkog Fonda za sukcesiju.

Ljubljanska banka je radi ostvarivanja naplate neplaćenih i dospelih potražanja po kreditima i garancijama pred hrvatskim sudovima od 1991. pokrenula brojne parnične postupke protiv hrvatskih trgovačkih društava koja su poslovala većinom u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Naplata potraživanja Ljubljanske banke u većini slučajeva je postala nemoguća jer su dužnici bankrotirali ili su prestali da postoje.

Slovenija je zahtevala i isplatu pravedne naknade koja bi odgovarala gubicima koje je banka pretrpela zbog navodnih povreda konvencijskih prava u iznosu od 429,53 miliona evra s pripadajućom kamatom. Odluka ESLJP-a je konačna i Slovenija više ne može da pokreće nove postupke pred tim sudom na temelju istih činjenica, dodaje Hina.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug