Slatka revolucija iz Novog Sada: Vajaćemo 3D čokoladom

03.07.2024

09:21

0

Autor: R.B.

Naučno-tehnološki park Novi Sad donosi velike novine u 3D štampanje – upotrebom slatke sirovine

Slatka revolucija iz Novog Sada: Vajaćemo 3D čokoladom
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu uspešno je testirana inovaciju koja je napravila iskorak spajajući tehnologiju i gastronomiju – "štampajući" čokoladu uz pomoć tehnologije 3D štampe.

Neobično 3D štampanje je viđeno u svetu od kuća do sladoleda, ali je za Srbiju novina i ovaj projekat će omogućiti kreiranje jedinstvenih čokoladnih umetničkih dela.

Za razvijanje ove inovacije korišćena je najnovija oprema, 3D štampač opremljen dodatkom za štampu sa čokoladom „WiiBoox Lucky Bot“, novog startap patenta, piše „Bizlajf“.

Ova tehnologija omogućiće stvaranje personalizovanih čokoladnih kreacija koje do sada nisu bile moguće. Projekat je testiran sa globalnim liderom u proizvodnji visokokvalitetne čokolade i kakao proizvoda „Beri Kalebo“ (Barry Callebaut).

Na ovom projektu radio je tim koji je vodio rukovodilac sektora za razvoj NTPNS Vladimir Todorović, a vcelik idoprinos dali su i profesor sa FTN-a Dejan Movrin i talentovani student mehatronike Mladen Milić.

Tokom jeseni NTP NS planira niz događaja i radionica gde će posetioci imati priliku da se upoznaju sa ovom fascinantnom tehnologijom i uživaju u jedinstvenim čokoladnim kreacijama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike