Evropljani polako prelaze i na bicikle: Lani ih napravljeno 12,2 miliona

20.07.2021

09:24

0

Proizvodnja bicikala u EU porasla, Pariz proteruje vozial iz centra a Beograd daje subvencije

Evropljani polako prelaze i na bicikle: Lani ih napravljeno 12,2 miliona
Copyright Pixabay

U Evropskoj uniji je prošle godine proizvedeno približno 12,2 miliona bicikala, ili za 1,2 posto više nego 2019. godine, podaci su iz danas objavljenih procena Statističkog zavoda EU, Evrostata.

Vožnja bicikla poboljšava lično zdravlje, ekonomična je za kućni budžet, i u meri u kojoj može da zameni upotrebu privatnih automobila pomaže smanjenju zagađenja vazduha, navodi Evrostat.

Prodaja bicikala u velikoj meri varira među državama članicama EU za koje su dostupni podaci, i to u rasponu od priblično 1.500 bicikala u Danskoj do preko 2,1 miliona bicikala u Italiji i preko 2,6 miliona u Portugaliji, dodaje se u informaciji.

Većem korišćenju bicikala kao alternativnog sredstva prevoza doprinosi i promenjena svet i politike velikih gradova.

Tako su vlasti Pariza, glavnog grada Francuske predstavile plan prema kojem bi saobraćaj u četiri centralna distrikta bio zabranjen i već od 2022. godine bi centar grada trebalo da bude rezervisan za bicikliste, pešake i javni prevoz.

U Srbiji, u „prestonom“ Beogradu, bicikl još nije ni izbliza ravnopravan u prevozu kao recimo u Kopenhagenu, ali se i tu nešto menja.

Pročitajte još:

Prema odluci gradskih vlasti ove godine se daje 2.000 subvencija od 5.000 dinara, za kupovinu ovog prevoznog sredstva. Međutim, biciklisti se pitaju da li će moći bezbedno da voze svoje dvotočkaše, s obzirom da staza u prestonici nema dovoljno, te će većim delom, od npr. kuće do posla, morati da voze po putu, zbog čega strahuju od vozača, koji ne obraćaju dovoljno pažnje o upravljačima bicikala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike