Žuto svetlo na srpskom startap semaforu: Cela mreža vredi manje od milijarde

13.06.2024

09:50

0

Autor: R.B.

U periodu 2021-2023. vrednost ekosistema je pala za 100 miliona dolara, kaže izveštaj Startup Genome

Žuto svetlo na srpskom startap semaforu: Cela mreža vredi manje od milijarde
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srbija je rastuće tehnološko središte sa renomiranim inženjerskim talentima i fokusom na inovacije u Beogradu i Novom Sadu, ocenjuje vodeća svetska organizacija koja prati razvoj inovacionih ekosistema Startup Genome u poslednjem godišnjem izveštaju. Međutim, i pored toga vrednost srpskog startap ekosistema (Beograd i Novi Sad) pala je ispod milijardu dolara, podseća „Blumberg Adrija“.

Ukupna vrednost ekosistema meri se sabiranjem vrednost izlaza (takozvanih egzita) iz startapova i rundi finansiranja za period od druge polovine 2021. godine do kraja 2023.
Ona je, prema najnovijim podacima, iznosila 910 miliona dolara. U prethodno posmatranom periodu, onom koji je naveden u prošlogodišnjem izveštaju (druga polovina 2020 - 2022), taj iznos za Srbiju je bio 1,1 milijarda dolara.

Uz to, u odnosu na izveštaj koji su objavili lane, blago se smanjio prosečan period od osnivanja do izlaza iz startapa (sa 10,9 na 10,6 godina), finansiranje u ranim fazama skočilo je za oko 40 odsto, a VC finansiranje za približno 20 odsto. Prosečna godišnja zarada softverskih inženjera porasla je sa 24.000 na 30.000 dolara.

Kao i prošli put, iz Startup Genomea su kao sektore u kojima su srpski startapovi jaki naveli gejming, blokčejn i tehnologije povezane s prirodnim naukama.
Prema rangiranju Startup Genomea, domaći ekosistem našao se među vodećih 20 evropskih startap ekosistema po pristupačnosti cena rada potrebnih talenata i među top 40 po ukupnim performansama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike