"Mini Šengen" dobio novo ime u Skoplju! Vučić: Ne mogu da nas optuže za stvaranje "Velike Srbije"

29.07.2021

12:53 >> 15:07

0

Autor: A. B./J.S.J.

Prvi memorandum će povećati i unaprediti ekonomsku saradnju i u najvećoj mogućoj meri pojednostaviti procedure u vezi sa uvozom, izvozom i kretanjem robe

"Mini Šengen" dobio novo ime u Skoplju! Vučić: Ne mogu da nas optuže za stvaranje "Velike Srbije"
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

“Otvoreni Balkan” (Open Balkan) novo je ime za “Mini Šengen”.

To je objavljeno u Skoplju, na regionalnom ekonomskom forumu, gde su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali tri dokumenta koja će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i obezbediti međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

Lideri triju zemalja potpisali su na regionalnom ekonomskom forumu, u okviru inicijative “Mini Šengen”, Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.

Pročitajte još:

Prvi memorandum će povećati i unaprediti ekonomsku saradnju i u najvećoj mogućoj meri pojednostaviti procedure u vezi sa uvozom, izvozom i kretanjem robe.

Doprineće i razmeni podataka između carinskih i drugih nadležnih organa, u meri u kojoj to dozvoljava zakonodavstvo svake od ugovornih strana.

Printscreen/Youtube

Takođe, predviđa promovisanje skladnog razvoja ekonomskih veza između ugovornih strana putem širenja trgovinske razmene i postepeno uklanjanje barijera u robnoj razmeni.

Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB ima svrhu da ugovorne strane, u skladu sa svojim raspoloživim kapacitetima, pomažu jedna drugoj u slučaju katastrofa, i to kada ugovorna strana koja to zatraži nije u stanju da se izbori sa posledicama katastrofe korišćenjem sopstvenih resursa.

Ovim sporazumom ugovorne strane regulišu okvir uslova za dobrovoljno pružanje pomoći u slučaju katastrofa, a posebno u: planiranju i sprovođenju mera zaštite od poplava, zemljotresa, požara, zagađenja životne sredine, plovidbenih nezgoda, radioloških rizika, raznih pandemija, kao i industrijskih i drugih katastrofa.

Zatim je predviđeno uzajamno obaveštavanje o pretnjama, pojavi i posledicama katastrofa.

Tu je i uzajamna pomoć u spasavanju, pružanju pomoći i otklanjanju posledica katastrofa kopnenim i vazdušnim snagama i vozilima za intervencije u slučajevima masovnih požara, poplava, zemljotresa i drugih katastrofa.

Planirani su i edukacija i obuka osoblja službi i jedinica za zaštitu i spasavanje, vatrogasnih jedinica i drugih pripadnika spasilačkih timova putem brifinga, kurseva, obuka, seminara i drugih vidova saradnje, kao i organizovanje i izvođenje zajedničkih spasilačkih vežbi i vežbi u pružanju pomoći i slično, kao i razmena naučnih i tehničkih podataka, kao i drugih dokumenata od značaja za zaštitu od katastrofa.

Takođe, navodi se i saradnja u razvoju i proizvodnji opreme za spasavanje i pružanje pomoći. Memorandum za slobodan pristup tržištu rada na ZB ima cilj da pojednostavi procedure kod svih ugovornih strana u pogledu dobijanja radnih dozvola za državljane svake od tri zemlje, kao i u pogledu korišćenja dobijenih radnih dozvola na teritoriji bilo koje od njih.

Vučić: Ne mogu da nas optuže za stvaranje “Velike Srbije”

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je “Otvoren Balkan” inicijativa otvorena za sve u regionu, i naglasio da ne razume zašto joj ne priđu, posebno BiH i Crna Gora.

Vučić je, na konferenciji za štampu, i na pitanje novinarke iz Albanije da li on kao predsednik može “da razvije četiri slobode EU sa Kosovom” rekao da vidi da se svaki put, gde god da se pojave, iako ove tri zemlje imaju 12 miliona stanovnika, uvek to potcenjuje i postavlja kao ključno pitanje za Edija Ramu gde je Priština, a njemu gde su Sarajevo i Podgorica u tome.

-Svako bira svoj put. Da smo mi pravili ovakvu inicijativu sa Crnom Gorom i BiH, optuživali bi nas da je to stvaranje Velike Srbije, ovako pošto to pravimo sa Skopljem i Tiranom čini mi se da niko to ne može da izgovori. Ali ono što je za mene važno je da mogu svi da učestvuju u toj inicijativi – poručio je on.

Vučić je istakao da ne treba nametati ono što nas razdvaja kao glavno pitanje.

-Ovo je iniciativa gde mora da postoji slobodan protok robe, usluge, građana i novca, a ne regionalna inicijativa koja se koristi za rešavanje bilateralnih problema, koji, čini mi se, nedovoljno brzo i uspešno rešavamo- ukazao je on.

Vučić je rekao da kada se govori o tome da li je neko spreman da uđe u inicijativu, mogu svi da uđu.

-Čak iako tražite ustupke, ako je Prištini ponižavajuće Kosovo sa zvezdicom, stavite Srbiju sa kockicom. Nemojte da tražite izgovore zaštso saradnje nema, zašto ekonomija ne funkcioniše, zašto građani ne žive bolje- dodao je on.

Drugi, ukazuje, nemaju nikakvu vrstu problema sa Srbijom,a kako kaže, nema pojma zašto BiH i Crna Gora ne učestvuju u ovoj inicijativi.

Vučić je objasnio da je težak zadatak pred tri zemlje, posebnokada se zna koliko će prepreka biti pred njima, ali, kako kaže, ako se obezbedi da ima nula minuta čekanja na granicama, da se građani kreću na sve tri teritorije kao na svojoj, šta će kao razlog za neučešće u ovoj inicijativi BiH i Crna Gora da objasni svojim ljudima .

Vučić je kazao da je ostavljen kratak rok za realizaciju, jer je predviđeno za godinu i po dana da se sve usaglasi.

-To je veoma komplikovana procedura. Mi smo otvoreni za sve ali ne želim da ponavljam, jer ne razumem što bi molili nekoga da uzme da jede. Ne volim ni svoje dete da teram da jede. Mi radimo svoj posao, naše je da pokažemo odgovornost prema građanima, da podižemo privrede Srbije, Albanije i Severne Makedonije, ko god želi da se priključi je dobrodošao, ko ne želi neka se razvijaju sami. Možda će biti uspešniji od nas, možda će im doći više investitora, iako se u to ne bih kladio, a to govorim kao predstavnik zemlje koja je u protekle tri godine privukla više od 60 odsto investicija celog Zapadnog Balkana -rekao je on.

Vučić je istakao da će region koji obuhvata ovu inicijatu privući više od 80 odsto investicija celog Zapadnog Balkana.

-Ako ne vidite razliku ja u tome da pomognem ne mogu. I politička pitanja se lakše rešavaju kada spajate ekonomije, a ako delite i vodite kampanju, kao što se danas vodi u Prištini, ne protiv mene lično, već protiv Rame što sedi sa njima.Mislim da on radi najbolju stvar za svoju zemlju -dodao je on.

Istakao je da će budućnost pokazati ko je bio odgovora, ozbiljan i ko je radio dobro za svoju zemlju i svoje građane.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti