Skandal za skandalom gazde Šolaka: Junajted Grupa pukla u Grčkoj!

05.02.2024

12:50

0

Poslovni partneri Dragana Šolaka iz sve snage hoće da ga se otarase, dok mediji u Atini za finansije Junajted Grupe kažu da su “crna rupa”

Skandal za skandalom gazde Šolaka: Junajted Grupa pukla u Grčkoj!
Šolak - Copyright Privatna arhiva

Investicioni fond BC Partners, koji već godinu dana bezuspešno pokušava da nađe kupca za svoj vlasnički udeo u Junajted Grupi, odlučio je da se jednostrano povuče iz zajedničkog biznisa sa tajkunom Draganom Šolakom na tržištu Grčke, objavili su tamošnji mediji.

“Nikos Statopulos iz BC Partners ulazi u završnu fazu prodaje udela koji drži u operateru Nova.

Da budemo jasni, mislimo isključivo na deinvestiranje BC Partners, što se ne odnosi na Šolaka”, ekskluzivno je objavio uticajni ekonomski portal “Power Game” iz Atine.

Zatim je još jedan popularni grčki portal ICT Plus izašao sa istom informacijom: “Već mesecima je u kuloarima bila poznata odluka Statopulosa da se povuče iz Nove. Za one koji su upoznati sa akvizicijama Junajted Grupe u Grčkoj i ulaskom Srba u investicioni ‘poduhvat’, bilo je jasno da se taj posao ne isplati”, ističe se u tekstu.

“Uprkos uveravanjima menadžmenta Nove o naporima za konsolidaciju, problemi upravljanja ogromnim dugovima i zahtevi za ulaganjem u optičku mrežu stvorili su vrlo zlokoban horizont za BC Partners”, piše ICT Plus i finansijsku situaciju Junajted Grupe u Grčkoj upoređuje sa “crnom rupom, koja sve više proždrljivo guta silne milione u obavezama, za koje se čini da nemaju kraja”.
Slobodno se može reći da je Grčka za Junajted Grupu “crna rupa” koja zapravo “guta silne milijarde”.

Crno na belo: Finansijski debakl Šolakove grupacije

Junajted Grupa je u Grčkoj provajder mobilne telefonije, “pay-per-view” televizije i širokopojasnog interneta, preko kompanije Nova, nastale objedinjavanjem istoimenog operatera, Vind Helasa i Fortneta. Takođe, preko ofšor firmi, ima vlasnički udeo u nacionalnim televizijama Alfa i Star.

Prema pisanju grčkih medija, sve ovo se pokazalo kao potpuni finansijski debakl. “Junajted Grupa je za biznis u Grčkoj, odnosno za kupovinu operatera Vind i Nova, platila ukupno 1,4 milijardu evra, što je uticalo na povećanje njene zaduženosti. Finansije ove kompanije već su ozbiljno opterećene kamatama na uzeti dug, a rast Euribora dodatno pogoršava stanje”, objavio je prošle godine finansijski portal “Banking Njuz”.

Ugledni ekonomski magazin “Fajnenšel Report” napravio je detaljnu analizu poslovanja Junajted Grupe u Grčkoj, gde se ističe da je operater Vind Helas beležio “izuzetno negativan” poslovni rezultat sa gubicima od 48,2 miliona evra i opterećen je ogromnim dugovima - na osnovu obveznica čitavih 494 miliona evra, a na osnovu lizinga još 299 miliona.

Što se tiče Nove, ova kompanija je pod upravom Šolaka i BC Partners povećala neto gubitak na 153,8 miliona evra, a kapital joj je u minusu od 338 miliona.

Takođe, Šolak i ekipa su u Grčkoj nastavili neslavnu tradiciju zaduživanja pod izuzetno nepovoljnim uslovima, pa su 2022. izdali obveznice sa kamatom od 4,65 odsto, upozorio je “Fajnenšel Report”.

U julu 2023, najuticajniji i najstariji grčki nedeljnik “To Vima” izneo je sumnje da je Junajted Grupa zloupotrebila fond EU za čitavih 100 miliona evra, koje je dobila kako bi realizovala investiciju od 2 milijarde evra, što se nije desilo.

“Pod znakom pitanja je ne samo kako je Nova dobila pristup ‘Recovery” fondu EU već i kako će finansirati ceo projekat, s obzirom na to da njen kreditni profil prikazuje veliko opterećenje dugovima, zbog čega je bankarskom sistemu Grčke dosad nanela štetu koja se meri stotinama miliona evra”, objavila je “To Vima”.

Naime, Šolakova hobotnica je u toj zemlji u periodu 2020-2021. godine za akvizicije operatera Nova, Vind i Fortnet, koje je 2022. objedinila pod zajedničkom kompanijom Nova, izdvojila najmanje oko 1,5 milijarde evra. Uz to, obavezali su se na investiciju od još 2 milijarde evra u razvoj optičke i 5G mreže. Takođe, zaslepljeni megalomanskim ambicijama, Šolak i ekipa izdvojili su nepoznatu sumu novca za suvlasnički udeo u dve grčke televizije sa nacionalnom frekvencijom Alfa i Star.

Mediji u Grčkoj su cele prošle godine pisali o brojnim aferama Junajted Grupe - od neispunjenih obećanja premijeru Kirijakosu Micotakisu o investiranju 2 milijarde evra i moguće zloupotrebe 100 miliona evra iz fonda EU, preko astronomskih dugova i poslovnih gubitaka koji guše kompaniju i tesne saradnje sa proruskim mešetarom Volframom Kuonijem, do celog niza “sitnijih” afera: cenzurisanje i pritisci na medije koji se bave njihovim finansijama, žestoke svađe između BC Partners i Dragana Šolaka, marketinške kampanje koje su morali da povuku zbog neutemeljenih tvrdnji, pa čak osnivanje fakulteta koji nema neophodne akreditacije, a skupo naplaćuje dobijanje diplome.  

Sve ovo je uticalo na odluku BC Partners, međunarodnog investicionog fonda sa sedištem u Londonu i većinskog vlasnika Junajted Grupe, da se žestoko pokaje zbog svoje “grčke avanture”, koja ih je preskupo koštala i finansijski i reputaciono.

Grčki biznismen i član UO BC Partners Nikos Statopulos, direktno zadužen za Junajted Grupu i saradnju sa Draganom Šolakom, već duže vreme je u Atini pokušavao da se nekako ogradi od bahatog srpskog tajkuna.

Statopulos je novinarima dojavljivao da isključivo Šolak stoji iza svih kontroverznih poteza Junajted Grupe u Grčkoj, poput pritisaka na medije koji su izveštavali o finansijskoj krizi kompanije, da je on “provincijalac” koji je u Grčku doneo “zastarela balkanska pravila”, da je normalna poslovna saradnja s njim nemoguća. S druge strane, Šolak je novinarima nezvanično govorio da ga je Statopulos teško prevario, jer ga je uveravao da će Grčka biti fantastičan biznis, a zauzvrat su dobili samo nagomilane afere i dugove - u obveznicama preko 4,5 milijarde evra, a ukupno više od 7,1 milijardi.

Paralalelno sa svađama sa Šolakom zbog Grčke, BC Partners su prošle godine krenuli u potragu za kupcem njihovog vlasničkog udela u Junajted Grupi, jer im se petogodišnji investicioni ciklus bližio kraju.

Ovaj fond je marta 2019. za većinsko vlasništvo u grupaciji američkom KKR-u dao više od 2,5 milijarde evra, ali pokušaji da nekako spasu investiciju bili su bez uspeha, prosto, niko ne želi da preuzme silne finansijske obaveze, i još da mora da sarađuje sa Šolakom, čija je reputacija arogantnog i bahatog “gazde” poznata među investitorima širom sveta.

U nemogućnosti da se otarase bede vlasništva u Junajted Grupi, BC Partners su doneli odluku da se distanciraju od Šolaka i ostalih problema bar u Grčkoj, a ko će biti spreman da im tamo kupi Novu i da se upusti u saradnju sa bahatim gazdom, to je zasad nepoznato.
 

 
Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike