Mladi inovatori dobijaju još prostora: Gradi se nova zgrada za Naučno-tehnološki park u Čačku, prostiraće se na 12.000 metara kvadratnih

20.01.2024

12:15

0

NTP u Čačku je jedan od četiri NTP u Srbiji pored Beograda, Novog Sada i Niša koji će dobiti novi objekat

Mladi inovatori dobijaju još prostora: Gradi se nova zgrada za Naučno-tehnološki park u Čačku, prostiraće se na 12.000 metara kvadratnih
Copyright RINA

Naučno-tehnološki park u Čačku proširiće svoje kapacitete, a na proleće je planirano da se krene sa izgradnjom novog objekta od 12 000 metara kvadratnih koji će useliti nove stanare za godinu i po dana.

Lokacija objekta je industrijska zona, odnosno nekadašnja fabrika Cer.

- Ove godine naš NTP puni osam godina od osnivanja. Krenuli smo veoma skromno u prostoru "Komunalca" u Ulici Nikole Tesle onda kada je biblioteka dobila svoju zgradu, stari prostor pretvoren je u "start ap" centar. Tada je Vlada RS izdvojila 56 miliona i investirala u taj prostor. Otišli smo i korak dalje i ušli u rekonstrukciju prostora u nekadašnjoj fabrici Cer od oko 6 000 kvadrata i to je državu koštalo oko 4,5 miliona evra - rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

NTP u Čačku je jedan od četiri NTP u Srbiji pored Beograda, Novog Sada i Niša koji će dobiti novi objekat. Obezbeđeno je zemljište pored već postojećeg NTP-a.

- Uradili smo projektno-tehničku dokumentacija, a investirano će biti 22 miliona evra u objekat i opremu koja je veoma skupa. U međuvremenu su još neki gradovi ušli u ovaj program. Mi spadamo u regionalni NTP i imamo oko 50 stanara, a očekujemo da će povećanje kapaciteta omugućiti mladima da ostanu ovde i da se bave inovacijama - rekao je Todorović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike