Domaći turisti biraju banje, Zlatibor i Taru, strani pak prestonicu

07.08.2021

09:36 >> 09:49

0

Autor: A.S.

U prvoj polovini godine broj dolazaka turista u Srbiju porastao je za 27 odsto

Domaći turisti biraju banje, Zlatibor i Taru, strani pak prestonicu
Copyright Tara/Printscreen/Youtube

U Srbiji ima preko 75 odsto više domaćih od inostranih turista, koji za odmor najčešće biraju Vrnjačku Banju, Zlatibor, Sokobanju, Kopaonik, Taru, Divčibare, Vrdnik i Novi Sad, dok strance najviše privlače Beograd i planinski centri, izjavila je danas Tanjugu direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

U prvoj polovini godine broj dolazaka turista u Srbiju porastao je za 27 odsto, dok je broj turista koji su imali prenoćište bio veći za 23 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, kaže Labovićeva.

Pročitajte još:

Ona je rekla da će se prava slika, u odnosu na prošlu gpodinu, imati krajem avgusta kada se završava sezona i kada Republički zavod za statistiku bude zaključio podatke, kao i da će se uzeti u obzir to da prošle godine par meseci nije bilo turističkog prometa zbog pandemije.

RINA

– Rekordna godina što se tiče turizma u Srbiji bila je 2019. kada je zabeleženo 10 miliona noćenja, dok je ove godine zaključno sa krajem juna u Srbiji broj noćenja iznosio 3,1 milion – navela je Labović.

Dodala je da je broj dolazaka i noćenja inostranih turista u odnosu na rekordnu godinu, sada je niži za 65 odsto.

– Te 2019. odnos domaćih i inostranih turista bio 50 prema 50 odsto, a sada imamo više od 75 odsto domaćih tuirista u odnosu na inostrane turiste, što je posledica pandemije i zatvaranja granica – rekla je Labovićeva.

Strance najviše, ističe ona, privlači Beograd, pa više od 50 odsto njih se odluči da poseti prestonicu, a potom planinske centre, dok je najmanje interesovanje inostranih posetilaca za banjski turizam.

– Od ukupnog broja domaćih turista koji su putovali do kraja juna po Srbiji, 36 odsto je posetilo banje, 35 odsto planinske centre, a ostali su se opredelili za druga mesta po Srbiji – istakla je Labovićeva.

Što se tiče razvoja turizma, kaže da su domaćini obogatili svoju turističku ponudu i dodali nove sadržaje kako bi posetioci produžili boravak na destinaciji, a da je država uložila u izgradnju puteva i infrastrukturu.

– Ono što je značajno za srpski turizam, to je da postojeće destinacije ulažu u proširenje sadržaja i raznolikost, a planinski centri koji su bili zimska destinacija, sada su postali celogodišnja destinacija za odmor, zahvaljujući dodatnim sadržajima – naglasila je Labovićeva.

Kada su banje u pitanju, otvorio se veliki broj hotela viših kategorija, tako da su banje promenile imidž mesta u koje se ide zbog rehabilitacije i oporavka i postale centri velnes i spa turizma.

Turisti u Srbiji najviše traže aktivan odmor i boravak u prirodi, ali, kako navodi Labovićeva, veliko je interesovanje i za kulturno istorijske znamenitosti i gastronomiju.

Labovićeva kaže da su zato ovi turištički proizvodi stavljeni u centar letnje promotivne kampanje Turističke organizacije pod sloganom “Biram Srbiju”, koja je započeta u maju i trajaće do kraja avgusta.

– Aktivan odmor i boravak u prirodi je ono što se traži i u svetu i kod nas, to nije trend nastao zbog pandemije i potrebe da se boravi na sigurnijim i bezbednijim destinacijama, već potreba ljudi za vraćanjem prirodi i antistresom – rekla je ona Tanjugu.

Manastir Žiča/Printscreen/Youtube

Dodaje da Srbija obiluje ovakvim lokalitetima, pa je samim tim primamljiva domaćim i stranim turistima.

Labovićeva je izrazila nadu da će se strani turisti u narednom periodu vratiti u broju u kome su bili 2019.

Pored ukusne hrane i netaknute prirode, Srbija se može pohvaliti spomenicima kulture, koji su jako interesantni stranim turistima.

– Veoma su posećeni lokaliteti vezani za rimski period, jer je činjenica da je 17 rimskih inperatora rođeno na teritoriji Srbije, a isto tako za turizam su važne znamenitosti koje su na Uneskovoj listi – istakla je Labovićeva.

Pročitajte još:

Domaće turiste posebno zanima verski turizam i najposećeniji su Žiča i Studenica kao i Fruskogorski i Ovčarsko-Kablarski manastiri.

– Kada govorimo o stranim turistima koje zanima verski turizam to su na prvom mestu turisti iz Rusije, a govorći uopšteno o turizmu Srbija je zemlja koja za svakoga ima po nešto – istakla je Labovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike