Nemci grade fabriku farmaceutske ambalaže u Jagodini

20.12.2023

14:54

0

Kamen temeljac nemačke fabrike „Šot Farma“ svečano je danas položen u Jagodini

Nemci grade fabriku farmaceutske ambalaže u Jagodini
Ministar Momirović na polaganju kamena temeljca Šot Farme - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

U Jagodini je danas svečano položen kamen temeljac za izgradnju nemačke fabrike „Šot Farma“ (Schott Pharma), koja snabdeva globalnu farmaceutsku industriju visokokvalitetnim rešenjima za bezbedno čuvanje lekova.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo da danas prisustvujem postavljanju kamena temeljca fabrike još jedne nemačke kompanije i da na ovaj simboličan način dam doprinos daljem unapređenju tradicionalno dobre ekonomske saradnje naše zemlje sa najvećom evropskom ekonomijom – rekao je  ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

U ovoj kompaniji posao će odmah, nakon izgradnje, dobiti 130 radnika, a u kasnijim fazama će ukupno biti otvoreno 350 novih radnih mesta, kazao je ministar.

Viši potpredsednik kompanije, Fabijan Štoker, rekao je da je ovo veliki dan za farmaceutsku industriju u Evropi.

– "Šot Farma" je pionir u rešenjima za farmaceutske kontejnere i sisteme za administriranje lekova. Isporučujemo za 30 najvećih farmaceutskih kompanija koje posluju širom sveta i opslužujemo više od 1,8 miliona kupaca u svetu – rekao je Štoker, oddajući da oni u proseku pružaju više od 25.000 injekcija u minuti preko svojih proizvoda.

„Šot Farma“ ima oko 4.700 zaposlenih i 16 proizvodnih lokacija širom sveta.

Još jedan investitor iz glavnog trgovinskog partnera

Ministar Momirović je napomenuo da je Nemačka glavni spoljnotrgovinski partner naše zemlje, kao i da su nemačke kompanije prisutne u svim vitalnim sektorima naše privrede.

– Stabilnom srpskom izvozu značajno doprinose nemački investitori koji su na listi 15 najvećih srpskih izvoznika – rekao je Momirović i dodao da strani investitori imaju poverenja u srpsku privredu.

Ministar privrede Slobodan Cvetković istakao je da je više od 300 stranih kompanija investiralo u Srbiju sa iznosom većim od 32 milijarde dinara

– Samo u prošloj godini bilo je više od 4,2 milijarde dinara direktnih stranih investicija. Vlada Srbije je stvorila ekonomske, privredne i infrastrukturne uslove i želeo bih da čestitam Jagodini na tome što je stvorila prostorne uslove da se sada gradi trinaesta fabrika po redu – rekao je Cvetković.

On je dodao da smo poslednjih godina svedoci ulaganja u izgradnju puteva, kao i da je Jagodina iskoristila potencijale Koridora 10.

– Jedan od atraktivnih momenata zbog kojih se strani investitori odlučuju za Srbiju jeste naša visokokvalifikovana radna snaga, posebno u tehničkim oblastima – kazao je Cvetković i istakao da mu je posebno drago što izgradnja fabrika počinje nakon izbora.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike