Znate li šta je najskuplji sastojak u parfemima? Kilogram košta kao stan u Beogradu

28.11.2023

22:31

0

Autor: M. Vu.

Gostioničari su ga koristili pre više vekova da njime namirišu svoje posteljine

Znate li šta je najskuplji sastojak u parfemima? Kilogram košta kao stan u Beogradu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Drevni Grci i Rimljani su ga stavljali u bočice kao ulje. Gostioničari su ga koristili pre više vekova da njime namirišu svoje posteljine. Danas se ekstrakt irisa može naći širom sveta – kao ukus u tinkturi, medicinskim sirupima i mešavinama začina, kao nota u aromatičnim vinima i kozmetici, te kultni miris u parfemima – a može koštati više od zlata.

Iris je tajna parfema koji je Gabrielle Chanel nosila do svoje smrti, legendarni parfem Serža Lutensa Iris Silver Mist, krije se i u muškim parfemima poput Dior Hommea, a bez njega mnogi bestseler parfemi ne bi mirisali isto, a možda i ne bi se tako dobro prodali . Među njima je Lancome La Vie Est Belle, parfem koji je nekoliko godina zaredom proglašavan za najprodavaniji parfem u Francuskoj.

Pixabay
 

 

Iris je cvet koji se može naći na svakom ćošku, ako malo pogledate okolo. Tipično je ljubičasta i uspravna, elegantnog ali pomalo čudnog izgleda, često se uzgaja kao ukrasna biljka, a u srednjem veku se smatralo da ima magična i alhemijska svojstva.

Pexels
 

Prvo ga treba očistiti ručno, iseći na manje komade, a zatim dehidrirati 3 dana na 30°C da bi se izgubilo 60% vode koju sadrži. U suprotnom, počeće da buđa. Zatim dolazi najvažniji deo obrade: sušenje. Na tkanini od jute mahune se suše 2 do 3 godine, dok ne postanu tvrde kao komad drveta, nakon čega se melju u fini prah i tek tada se iz njih može ekstrahovati esencija parnom destilacijom. Predfinalni proizvod destilacije je puter, takozvani "beurre d'iris" ili "concrete" koji se na kraju ponovo destiluje da bi se dobila apsolutna, ili čista esencija u viskoznom stanju. Cena kvalitetnog putera od irisa, na primer italijanske sorte Palida koja raste na obroncima Toskane, može da dostigne i 100.000 evra po kilogramu. Inače, ako ste negde pročitali da parfem sadrži notu „irisa“, to je tehnički termin koji koriste kreatori parfema, a odnosi se na ekstrakt rizoma irisa.

Ali šta čini iris tako posebnim i zašto je uključen u formule parfema?

„Najzanimljivija stvar u vezi sa esencijom irisa je: što je duže nosimo na koži, to je jače i obimnije miriše“, kaže Christopher Sheldrake, nosilac koji se brine o mirisnim sirovinama, plantažama i plantažama perunika u Grasseu u kuća Chanel, na jugu Francuske, gde je Chanel počela da uzgaja sopstvenu iris.

Pexels
 

Konačno, kako miriše esencija irisa, pitate se?

Apsolutno božanski. Za one koje zanima kako miriše Iris Pallida, običnom čoveku najbliža je esencija cveta Iris Germanica, koja miriše (skoro) kao pravi, a može se naći na francuskom vebshopu Aromazone, gde košta 8 € za 1 gram. U svakom slučaju, sledeći put kada osetite miris jednog od ovih parfema, zapamtite da možda osećate delić esencije koja košta koliko i stan u Beogradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike