Gradi se put do manastira Kovilje kod Ivanjice: Očajan prilaz postaje prošlost (FOTO)

24.11.2023

12:36

0

Deonica duga 14 kilometara biće potpuno završena sledeće godine - rekao je Goran Vesić

Gradi se put do manastira Kovilje kod Ivanjice: Očajan prilaz postaje prošlost (FOTO)
Copyright RINA

Ušuškan u podnožju planine Javor, u selu Smiljevac kod Ivanjice manastir Kovilje jedna je od velikih srpskih svetinja do koje su do sada stizali samo meštani i najuporniji vernici pošto je prilazni put u jako lošem stanju. Ipak, uskoro će se sitaucija promeniti jer su uslišene molbe velikog broja meštana i do ovog ivanjičkog sela gradi se deonica u dužini od 14 kilometara.

To će vrednim žiteljima ovog kraja značaiti prozor u svet, jer su potencijali za razvoj turizma u ovom kraju ogromni, a sa ulaganjem u putnu infrastrukturu sve je lakše.

- Radi se put od Ivanjice do Kovilja, a radovi teku predviđenom dinamikom. Deonica duga 14 kilometara biće potpuno završena sledeće godine i to će zaista biti na radost svih nas i meštana ovog kraja, jer naš prioritet nisu samo nacionalne saobraćajnice već i lokalni putevi koji povezuju sve delove Srbije. Kad završimo ovaj put velika svetinja, manastir Kovilje, koji se ovde nalazi biće posećeniji, a meštanima se pruža mogućnost da se počnu baviti i seoskim turizmom, rekao je ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastruktre Goran Vesić i dodao da je krajnji cilj izgradnja auto-puta do Ivanjice kada će ova opština doživeti svoj procvat.

Vrednost investicije u Kovilju je 150 miliona dinara i to su najveća sredstva iakada izdvojena u ovo srpsko selo, pa su meštani i više nego zadovoljni što iako udaljeni nisu zaboravljeni. Da je Ivanjica na listi prioriteta kad su u pitanju državna ulaganja, potvrdio je i prvi čovek opštine Momčilo Mitrović.

- Kad je u pitanju put u Kovilju mi ne možemo da govorimo o rehabilitaciji jer put skoro da nije ni postojao, već se gradi potpuno novi. To je vratilo nadu u život svim meštanima, jer oni su uprkos teškim uslovima ostali da žive na svom ognjištu, a sada će im biti i mnogo lakše i mnogo lepše. Ova sredina je prelepa i ruralna, pravi primer netaknute prirodne lepote i to su potencijali na kojima ćemo da radimo kako bi ljudi pošteno i lepo živeli od rada na svojim imanjima - istakao je Mitrović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike