Izgradnja solarnih panela u Srbiji: Dolazak američkog proizvođača solarne energije je sjajna vest

13.08.2021

11:29 >> 12:21

0

Autor: Nikola A.

Novim zakonom o obnovljivim izvorima energije definisano je da će i građani moći na krovove svojih kuća ili stambenih zgrada da postavljaju solarne panele

Izgradnja solarnih panela u Srbiji: Dolazak američkog proizvođača solarne energije je sjajna vest
Copyright Pixabay

Potpisivanje sporazuma o saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike i američke kompanije UGT Renewables LLC, s kojom se pregovara o izgradnji solarnih panela u Srbiji, prema oceni urednice portala Energija Balkana Jelice Putniković, veoma je dobro, jer se time povećava konkurencija investitora koji hoće da ulažu u obnovljive izvore energije u Srbiji.

Putnikovićeva za Tanjug kaže da nije najvažnija količina električne energije koju bi ova kompanija trebalo da proizvede, jer je reč o dva-tri odsto ukupne proizvodnje struje u Srbiji, već njihov ozbiljan pristup i najava izgradnje kapaciteta za skladištenje solarne energije, što kod ove vrste energije u stvari predstavlja najveći problem.

Pročitajte još:

– Znamo da sunce ne sija 24 sata, da kada je oblačno nema proizvodnje struje ni danju, pa skladištenje za noćnu potrošnju i za potrošnju kada je veća potražnja u sistemu odgovara obema stranama, i Srbiji i američkoj kompaniji, jer ako prodaju struju kada je skuplja na tržištu više će zaraditi – objašnjava sagovornica Tanjuga.

Ocenjuje da je, što se tiče ovog sporazuma i najavljene saradnje, novo i važno to što je jedna američka kompanija rešila da dođe u Srbiju i što to radi u dogovoru sa državom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić je ranije nakon sastanka sa predstavnicima UGT Renewables LLC rekao da se pregovara o izgradnji solarnih panela na 2.000 hektara, na desetak lokacija u Srbiji, i da bi se tako dobio dodatni gigavat struje i smanjila emisija ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona godišnje.

Kod nas se o solarnoj energiji još ne zna dovoljno, a njena osnovna prednost se, prema rečima Jelice Putniković, ogleda u tome što se ulaže samo u postavljanje fotonaponskih panela.

Maria Godfrida/Pixabay

Putnikovićeva kao pozitivno navodi to što je novim zakonom o obnovljivim izvorima energije definisano da će i građani moći na krovove svojih kuća ili stambenih zgrada da postavljaju solarne panele.

– Moći ćemo da budemo i proizvođači i kupci. Podzakonskim aktima biće definisano na koji način domaćinstvo koje ima višak proizvodnje u jednom momentu može tu struju da upumpa u sistem distribucije, a kada nema toliku proizvodnju ili kada mu je potrošnja veća,da tu struju vrati – objašnjava ona.

Dodaje da će to svakako umanjiti i račune domaćinstava za struju, a da će isplativost ove investicije zavisiti od puno faktora.

Pročitajte još:

– Zavisiće od broja solarnih panela, same potrošnje domaćinstva i još mnogo toga, ali ono što je dobro jeste da će svaki građanin u Srbiji biti motivisan da pređe na neki izvor zelene energije i tako smanji svoj račun za struju, bude energetski efikasan i u krajnjem slučaju da manje zagađuje životnu sredinu – naglašava Putnikovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike