Prihvaćena inicijativa: Evropljanima će se plaćati vraćanje plastičnih flaša?

13.08.2021

11:55

0

Evropska komisija je prihvatila Građansku inicijativu za uvođenje naknade za vraćene plastične boce u EU tako da su potrošači na potezu

Prihvaćena inicijativa: Evropljanima će se plaćati vraćanje plastičnih flaša?
Ilustracija - Copyright Plastične boce, smrt za prirodu, Ilustracija: Pixabay/pasja1000

Evropska komisija danas je registrovala Evropsku građansku inicijativu “Vraćajmo plastiku: Građanska inicijativa za uvođenje sistema naknada za povraćaj plastičnih flaša radi recikliranja širom EU “, kao akciju za reciklažu plastike.

Organizatori inicijative pozvali su Komisiju da predstavi predlog za sprovođenje sistema depozita za plastične boce i podsticanje članica da u supermarketima koji prodaju plastične boce postave uređaje za njihovo prihvatanje kada ih kupci vrate.

Ovakva praksa već decenijama postoji u nekim super i hiper marketima širom EU, pogotovo u Nemačkoj. Tamo se dobija i ne tako zanemarljiv iznos (25 evrocenti, odnosno tridesetak dinara) kada se u aparat ubaci iskorišćena plastična boca, ali sad bi bila skroz proširena a možda i za sve trgovce obavezna.

Zagađivač plaća

U inicijativi se, takođe, poziva na uvođenje poreza na plastiku za proizvođače iz koga bi se plaćali recikliranje i sistem depozita, a po principu zagađivač plaća.

Komisija je ocenila da je inicijativa pravno prihvatljiva jer ispunjava neophodne uslove.

Pošto je inicijativa registrovana, organizatori mogu da počnu da prikupljaju potpise.

Pročitajte još:

Ako se za godinu dana prikupi milion potpisa podrške građana iz najmanje sedam članica EU, Komisija će morati da reaguje, odnosno da se izjasni da li će postupiti po zahtevu i da obrazloži svoju odluku.

Institut Evropske građanske inicijative uveden je Lisabonskim ugovorom i zvanično pokrenut u aprilu 2012.

Do sada je Komisija dobila 107 zahteva za pokretanje Evropske građanske inicijative od kojih su 82 inicijative ispunjavale uslove za registraciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike