Evropljani drže novčanike zatvorenim: Treći mesec pad maloprodaje

08.11.2023

16:20

0

Autor: R.B.

Promet u maloprodaji u evrozoni je u septembru pao za 0,3% u odnosu na avgust

Evropljani drže novčanike zatvorenim: Treći mesec pad maloprodaje
Ilustracija - Copyright AP Photo/Petros Giannakouris

Treći mesec uzastopno promet u trgovini na malo u evrozoni je u padu i u septembru je to bilo 0,3%, dok je u EU to bilo malo manje – 0,2%, saopštio je danas Evrostat.

Kako se navodi na sajtu zvanične statistike EU, na međugodišnjem nivou je promet u maloprodaji u septembru pao za 2,9% u evrozoni i za 2,7% u EU.

Gledano po sektorima, maloprodaja neprehrambenim proizvodima u EU je mesečno pala za 1,8%, dok je promet u maloprodaji hranom, pićem i duvanom porastao za 1,3% a maloprodaja gorivom za motorna vozila za 0,1%.

Na mesečnom nivou je najveći pad maloprodaje registrovan u Slovačkoj - 2%, Švedskoj - 1,1%, Nemačkoj i Holandiji - po 0,8%, a najveći rast u Sloveniji - 1,1%, Poljskoj - 1%, Danskoj - 0,9%.

Gledano po sektorima, maloprodaja neprehrambenim proizvodima u EU je na godišnjem nivou pala za 3,2%, kao i maloprodaja hrane, pića i duvana - za 0,9% i maloprodaja gorivom za motorna vozila - za 6,9%.

Na godišnjem nivou je najveći pad maloprodaje zabeležen u Sloveniji - za 17%, Belgiji - 8,4%, Mađarskoj - 7,3%, a najveći rast u Španiji - 7,5%. na Kipru - 4,1%, u Luksemburgu - 2,6%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike