Ovaj sektor vapi za radnicima u Srbiji i regionu: Plata i do 2.500 evra!

04.11.2023

10:03

0

Novi zakon predviđa da od sada kandidati sa B kategorijom mogu polagati direktno za D kategoriju, što podrazumeva znatno skraćenje procesa obuke

Ovaj sektor vapi za radnicima u Srbiji i regionu: Plata i do 2.500 evra!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na tržištu rada u Srbiji, ali i u zemljama regiona, nema dovoljno vozača kamiona i pored toga što se plate kreću od 1.700 do 2.500 evra.

Uprkos dobroj plati, sve manje ljudi želi da vozi kamion zbog trajanja i cena obuke.

- Novim zakonom o bezbednosti saobraćaja, koji je stupio na snagu 15. septembra, stvoreni su uslovi da se značajno ubrza proces obuke i pristup profesiji profesionalnih vozača - rekao je Goran Aleksić, direktor Srbijatransporta za TV Prva.

Podsetio je da je zakonom takođe predviđeno snižavanje starosnih granica kao jedan od uslova.

- Ono što smo mi predložili je uređenje pravilnika koji bliže regulišu procese obuke gde bi se obuka profesionalnih vozača tretirala na poseban način, gde bi se uklopili određeni procesi i obuke kroz auto-škole, kroz centre za stručno-profesionalnu kompetenciju, i stvorili uslovi da obuke budu jeftinije i da se brže može dolaziti do profesionalne kategorije - rekao je Aleksić.

Za D kategoriju obuka košta oko 4.000 evra, od čega su troškovi kandidata za auto-školu oko 2.000 evra i u centrima za stručnu i profesionalnu kompetenciju su 1.650 evra, a ostalo su takse, ispiti, dokumentacija itd., objasnio je.

Novi zakon predviđa da od sada kandidati sa B kategorijom mogu polagati direktno za D kategoriju, što podrazumeva znatno skraćenje procesa obuke.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike