Veće državne plate: Po 500 evra više za tri miliona zaposlenih

12.10.2023

09:33

0

Autor: R.B.

Rast plata u Nemačkoj mogao bi se nastaviti sa 10,5% ili najmanje 500 evra više mesečno za one koje plaćaju svi poreski obveznici

Veće državne plate: Po 500 evra više za tri miliona zaposlenih
Ilustracija - Copyright pixabay/TheDigitalArtist

Oko tri miliona zaposlenih u državnim i javnim službama u Nemačkoj bi moglo dobiti 10,5 odsto veću platu ili najmanje 500 evra više mesečno, najavili su Sindikat zaposlenih u nemačkom javnom sektoru Verdi (Ver.di) i Udruženje državnih službenika (DBB) a prenosi Fenix-magazin.de.

Povećanje plata bi se odnosilo na zaposlene u javnim institucijama, vrtićima, školama, na univerzitetima, u javnom prevozu, zatim one koji rade u komunalnim preduzećima, u  pravosuđu, u finansijskim i poreznim uredima, bolnicama…

Pripravnici, stažisti, studenti i privremeni radnici bi trebali dobiti 200 evra više od dosadašnjih mesečnih primanja, a pripravnike bi trebalo primati na neograničeno vreme. Trajanje kolektivnog ugovora trebalo bi biti dvanaest meseci.

– Javne usluge su potrebne i tražene kao nikada pre. Zaposleni rade na granici izdržljivosti. U mnogim javnim ustanovama, granica opterećenja je odavno prekoračena - naglasio je predsednik Verdija, Frank Verneke.

U javnom sektoru u celoj zemlji ima 300.000 slobodnih radnih mesta a istovremeno, zaposleni u javnom sektoru nisu dobro plaćeni.

– Očekivanja državnih službenika su velika s obzirom na ponekad apsurdne razlike u platama u javnom sektoru. Izrično savetujem domaćim poslodavcima da ta očekivanja shvate vrlo ozbiljno; pritisak a često i frustracija, su veliki. Zaposleni žele da se njihov rad ceni - jasno je rekao Verneke.

Verdi vodi kolektivne pregovore zajedno sa DGB sindikatima GdP, GEW i IG BAU te s DBB udruženjem državnih službenika i tarifnim sindikatom.
Pregovori s Udruženjem za kolektivno pregovaranje nemačkih saveznih zemalja (TdL) za oko 1,2 miliona zaposlenih u u javnom sektoru nemačkih saveznih zemalja (osim Hesena) počeće 26. oktobra 2023. u Berlinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike