Čuveni nemački automobilski gigant se guši u problemima: Opstanak neizvestan, sumorne procene analitičara!

19.09.2023

07:11

0

Autor: N.P.

Akcije padaju iz dana u dan, i nema naznaka da će se situacija popraviti.

Čuveni nemački automobilski gigant se guši u problemima: Opstanak neizvestan, sumorne procene analitičara!
Automobil - Copyright Profimedia

Vrednost akcija najvećeg nemačkog proizvođača automoila "Folksvagen" prepolovljena je za protekle dve godine.

Kako javlja nemačka agenencija DPA, akcije ovog giganta padaju neprestano od polovine 2021. godine. Jedna akcija ovog svetskog proizvođača tada je vredela 240 evra, dok danas vredi jedva 113 evra. Samo u poslednjih godinu dana pale su za više od 20 odsto.

Prema rečima analitičara, "investitroi sve manje veruju da će ova kompanija narednih godina povratiti svoju konkurentnost na tržištu". Ključni udeo na tržištu u Kini pada, a pada i u Severnoj Americi. A zbog sporosti u razvoju elektro-automobila na samom je repu evropskih proizvođača ovih vozila.

Pixabay
 

Glavni uzrok pada akcija kompanije "Folksvagen" jesu pretnje od izrazitog pada učešća na kineskom tržištu. Tamo sada prodaje 40 posto svoje produkcije. Ove podatke izneo je glavni menadžer kompanije MihalSemotan.

Na primer, najveći kineski proizvođač automobila BYD u prvoj polovini ove godine uspeo je da uđe među deset najvećih svetskih prozvođača. Sa prodajom od milion i 250 hiljada auta u Kini nadmašio je Mercedses Benz.

Ukratko, VW na ovom ključnom tržištu elektromobila teško može da konkuriše nižim cenam tamošnjim proizvođačima. Zato i ide na saradnju s kineskim firmama, pre svega onim koje proizvode jeftinije automobile.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike