Od sutra podnošenje prijava za priključenje nelegalnih objekata na infrastrukturnu mrežu – šta je sve potrebno

14.09.2023

19:16

0

Kada podnosioci zahteva ispune pravne uslove, nadležna oština stupa u kontakt sa komunalnim preduzećem koje proverava ispunjenost tehničkih uslova

Od sutra podnošenje prijava za priključenje nelegalnih objekata na infrastrukturnu mrežu – šta je sve potrebno
Copyright Youtube/BROAD Group

Građani koji žive u nelegalno izgrađenim objektima mogu se prijavljivati za privremeno priključenje na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju od petka. Rok za prijavu je 30 dana, u kojem će vlasnici morati dostaviti odgovarajuće dokaze o nelegalnoj zgradi u kojoj su kupili stan ili ako su kuću zidali bez građevinske dozvole. Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ranko Šekularac, istakao je da je ministarstvo dužno da u roku od 15 dana odgovori na zahtev podnosioca prijave.

Građani, uz zahtev za priključenje na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju, treba da prilože očitanu ličnu kartu i geodetski snimak. Takođe, potrebno je dokazati vlasništvo nad objektom, što može biti kroz kupoprodajni ugovor, ugovor o zajedničkoj gradnji, investiciji ili nasledstvu.

Kako bi se svima pružila šansa da se priključe na infrastrukturu, Šekularac ističe da se može koristiti i overena izjava lica pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da garantuje da je objekat njegov ili u celosti izgrađen ili kupljen od investitora.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Time se obavezuju da će nakon prikuljučenja promeniti adresu i stanovati u objektu koji su kupili, izgradili ili na njega stekli pravo, kaže Šekularac.

Kada podnosioci zahteva ispune pravne uslove, nadležna oština stupa u kontakt sa komunalnim preduzećem koje proverava ispunjenost tehničkih uslova.

Prema njegovim rečima, najkasnije 15 dana po završetku jednomesečne kampanje, resorno ministarstvo je dužno da obavesti podnosioca zahteva o ishodu – da li ispunjava uslove za priključenje.

Šekularac smatra da ne postoji mogućnost da građani ne stignu da prikupe svu potrebnu dokmentaciju u predviđenom roku, navodeći da je praksa pokazala da geodetske organizacije mogu da izdaju potreban snimak za jedan ili dva dana.

Na pitanje da li nadležne ustanove mogu da garantuju da su ti nelegalni objekti bezbedni za život, s obzirom na to da nisu prošli tehnički prijem, Šekularac napominje da je ovaj proces odvojen od postupka ozakonjenja u kojem se posebim elaboratima ili izjavama stručnjaka grantuje da su ti objekti u celosti izgrađeni.

"Osoba koji prilaže prijavu za priključak preuzima odgovornost na sebe kojom garantuje da je objekat u potpunosti izgrađen, da ima temelje, zidove i krov", dodaje Šekularac.

Šeklarac očekuje da će se uz pomoć ove akcije doći i do približne evidencije osoba koje su nelegalno gradile, budući da neće svako ispuniti uslove za priključenje na infrastrukturu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike