Nemačka još daleko od izlaska iz krize: Rast 9,4 odsto nedovoljan za povratak u 2019.

24.08.2021

10:22 >> 10:23

0

Nemačka ekonomija je porasla u drugom kvartalu 2021. godine za 9,4 posto međugodišnje ali još nije dostila nivo od pre pandemije

Nemačka još daleko od izlaska iz krize: Rast 9,4 odsto nedovoljan za povratak u 2019.
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemačka privreda je poslednji kvartal završila rastom od gotovo 10 odsto ali to, prema prema kalendarski prilagođenim podacima koje je objavio je danas Federalni zavod za statistiku Destatist, nije dovoljno da izvuče na pretkrizni nivo.

Ekonomska aktivnost Nemačke u navedenom tromesečju je za 3,3 procentna poena ispod pretkriznog nivoa u četvrtom kvartalu 2019, prenosi Rojters.

Bruto domaći proizvod je u periodu april-jun zabeležio rast od 1,6 posto u odnosu na prethodno tromesečje, što je iznad preliminarne procene Destatisa od 1,5 procenata.

Međutim, u prva tri meseca 2021. nemačka privreda je pala za dva odsto a to je period koji pokazuje pravo stanje stvari jer je statistička baza stanje koje je bilo pre udara korone u drugom kvartalu 2020.

Privatna potrošnja u Nemačkoj je u drugom kvartalu ove godine porasla za 3,2 posto, što je doprinelo sa 1,6 procentnih poena ukupnom rastu i istovremeno smanjilo stopu štednje na 16,3 procenta.

U prvom tromesečju, kada su trgovine, barovi i restorani bili zatvoreni u okviru opšteg lokdauna u Nemačkoj, stopa štednje je dostigla rekordnih 22 odsto.

Javna potrošnja je od aprila do kraja juna povećana za 1,8 posto, doprinoseći sa 0,4 procenta poena ukupnoj stopi rasta.

Pročitajte još:

Državna potrošnja usmerena na ublažavanje posedica krize izazvane korona virusom, finansirana novim zaduživanjem bez presedana, produbila je “rupu” u javnim finansijama na 80,9 milijardi evra u prvoj polovini godine, saopštio je Zavod za statistiku.

Taj iznos odgovara učešću budžetskog deficita u BDP-u od 4,7 procenata, što je najveći udeo u poslednjih 26 godina, za koji ekonomski analitičar Karsten Brzeski iz ING banke kaže da je “negativna strana brzog ekonomskog oporavka”.

Državni podsticaji bi trebalo da pomognu vraćanju ekonomije na pretkrizni nivo pre kraja 2021. godine, ali će oni biti teško breme za vladu koja sledećeg meseca izlazi na savezne izbore, ocenjuje Brzeski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike