A sad „na zoom“ u istu kancelariju

08.08.2023

10:13

0

Kalifornijska tehnološka kompanija „Zum“ (Zoom), sinonim rada na daljinu, pozvala zaposlene da se vrate s rada od kuće

A sad „na zoom“ u istu kancelariju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kompanija „Zum“, čije ime je tokom pandemije virusa korona postalo sinonim za onlajn sastanak i rad na daljinu/ od kuće, zatražila je od svojih radnika da se vrate u kancelarije.

U saopštenju se navodi da je "strukturisani hibridni pristup" najefikasniji način rada i da ljudi koji žive do 80 kilometara od radnog mesta treba da najmanje dva puta nedeljno rade iz kancelarije, prenosi BBC.

Kompanija je saopštila da će nova pravila biti uvedena u avgustu i septembru, u vremenskom okviru koji se razlikuje od zemlje do zemlje.

Ovo je velika promena u odnosu na septembar 2022. godine, kada je prema listu „Volstrit džurnal“ samo jedan odsto radnika „Zuma“ redovno bio u kancelariji, dok je 75 odsto zaposlenih radilo na daljinu, a ostatak je imao neku vrstu hibridnog režima.

Krajem januara, „Zum“ je zapošljavao oko 8.400 ljudi, od kojih više od polovine u SAD, ali se trenutno nalazi pod pritiskom konkurenata kao što je „Majkrosoft“ i prinuđen je na otpuštanja i finansijske rezove.

Rast kompanije je usporen, a njene akcije trenutno vrede 68 dolara po komadu - znatno manje nego u oktobru 2020. godine, kada se njima trgovalo za 500 dolara po akciji.

Ovo je poslednji u nizu pokušaja velikih kompanija da ograniče mogućnost rada na daljinu, a prethodno su to već učinile firme „Amazon“ ili „Dizni“ ali i neke banke.

Prema istraživanju Univerziteta Stenford, u julu je 12 odsto zaposlenih u SAD radilo na daljinu, dok je 29 odsto radnika imalo neku vrstu hibridnog režima rada.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike