Let u istoriju: „Alitalija“ se definitivno gasi 15. oktobra

27.08.2021

07:26 >> 08:42

0

Posle 75 godina rada italijanska kompanija prestaje da postoji

Let u istoriju: „Alitalija“ se definitivno gasi 15. oktobra
Copyright AP Photo/Antonio Calanni

Avio-kompanija „Alitalija“ definitivno zatvara vrata 15. oktobra 2021. godine, nakon što je 75 godina služila kao nacionalni italijanski vazduhoplovni prevoznik. Tako se Italijani pridružuju nizu bankrotiranih nacionalnih avio-kompanija, poput “Montenegro erlajnza” koji je prestao da postoji krajem prošle godine.

Od 25. avgusta, firma više ne prodaje karte za bilo kakve letove posle 15. oktobra, a svi ranije prodati letovi predviđeni posle tog datuma su otkazani, preneo je portal thelocal.it.

Novoosnovana kompanija „Italia transporto aereo“ ili ITA, u državnom vlasništvu, biće novi nacionalni italijanski avio-prevoznik.

„Alitalija“, članica alijanse „Skaj Tim“ koju čine još „Delta erlajns“, „Er Frans“ i KLM, imala je dugogodišnje finansijske probleme i proglasila je stečaj u maju 2017. godine.

Ni saradnja sa „Etihad ervejzom“ od 2014. do 2017. nije pomogla da kompanija opstane. Iz tog posla „Alitalija“ je izašla sa stečajem, a „Etihad“ sa jeftinim slotovima na londonskom aerodromu „Hitrou“.

Svi putnici koji su do 24. avgusta rezervisali letove kompanije „Alitalija“ za putovanja posle 15. oktobra moći će da zamene karte za let kod druge avio-lompanije, kako na domaćim, tako i na međunarodnim linijama, a ako odluče da promene destinaciju moraće da plate razliku u ceni.

Alternativno, oni koji su rezervisali let nakon 15. oktobra mogu da zatraže potpuni povraćaj novca.

Italijanski list „Korijere dela Sera“ procenjuju da je oko 255.000 ljudi rezervisalo karte za letove posle navedenog datuma. Dodaje takođe da je vlada u Rimu izdvojila 100 miliona evra (117 miliona dolara) za isplatu naknade putnicima koji žele povraćaj novca.

Upravni odbor novog nacionalnog avio-prevoznika, ITA, dao je u međuvremenu obavezujuću ponudu za kupovinu 52 aviona „Alitalije“, kao i za njene aerodromske slotove i drugu imovinu.

Debi ITA na nebu dolazi u vreme ozbiljne krize za avio-industriju izazvane pandemijom koronavirusa, pri čemu su naročito veliki prevoznici u problemu zbog sve žešće konkurencije jeftinih avio-kompanija.

Pročitajte još

Iz nove kompanije su najavili da će od aerodroma „Rim Fjumičino“ napraviti glavni međunarodni vazduhoplovni centar, te da će milanski „Linate“ postati drugi najveći aerodrom.

Njihov preliminarni poslovni plan za 2021. godinu uključuje 61 rutu do 45 različitih destinacija, uglavnom do drugih evropskih metropola kao što su Pariz, London, Amsterdam i Brisel.

Na dugim relacijama fokusiraće se na glavne aerodrome u Sjedinjenim Državama i Japanu, uključujući Njujork, Boston, Majami i Tokio, piše portal thelocal.it.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike