NBS: Srbija napredovala na listi Indeksa ekonomskih sloboda

16.09.2020

16:01 >> 23:01

0

Autor: S. G.

Naša zemlja trenutno zauzima 74. poziciju od 162 države sveta

NBS: Srbija napredovala na listi Indeksa ekonomskih sloboda
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Srbija je napredovala na svetskoj listi Indeksa ekonomskih sloboda koju je u godišnjem izveštaju za 2020. objavio Frejzer institut iz Kanade, na bazi podataka za 2018. godinu, i trenutno zauzima 74. poziciju od 162 zemlje. Najveći doprinos tom napretku dalo je popravljanje ocene za oblast „zdrav novac“, zahvaljujući očuvanju niske, stabilne i predvidive inflacije, saopštila je Narodna banka Srbije.

Prema ovom indeksu, kako se navodi, koji pokazuje u kojoj meri su politike i institucije usaglašene sa osnovnim principima ekonomskih sloboda, Srbija je na skali od 1 do 10 dobila ocenu 7,05, što je blago iznad svetskog proseka od 6,9.

Napredak u zapošljavanju

Posmatrano po komponentama indeksa, u odnosu na prethodnu godinu Srbija je najviše napredovala u oblasti „zdrav novac“, gde je ostvarila prosečnu ocenu 8,47, pre svega zahvaljujući niskoj, stabilnoj i predvidivoj inflaciji koja čuva realnu vrednost dohodaka privrede i građana.
– Prosečna ocena u odnosu na prethodnu godinu je povećana i u oblasti „strukture pravnog sistema i svojinskih prava“, „regulacije na kreditnom tržištu, tržištu radne snage i poslovanja“, kao i „slobodnoj trgovini sa inostranstvom“. Činjenica da je unutar ovih oblasti najveći napredak zabeležen u oblasti zapošljavanja, otklanjanja trgovinskih barijera i administrativnih zahteva, kao i zaštite prava svojine govori u prilog povoljnijem investicionom ambijentu – ističe se u saopštenju NBS.

Pet oblasti

Kako se dodaje, indeks ekonomskih sloboda se inače obračunava na osnovu 42 varijable koje su razvrstane u pet širih oblasti: Veličina javnog sektora, Struktura pravnog sistema i svojinskih prava, Zdrav novac, Slobodna međunarodna trgovina i Regulacija na kreditnom tržištu, tržištu radne snage i poslovanja. Konačna ocena dobijena je kao prosečna ocena za navedenih pet oblasti. Kao izvori podataka na bazi kojih se izračunavaju ocene koriste se podaci Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, Svetskog ekonomskog foruma i dr.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam