Srpski startapi najbrojniji na slovenačkom Labena venčurs konkursu

02.06.2023 | 12:18

Autor: 24sedam

Od 120 projekata iz 29 država EU i širog regiona regije, za prvi regionalni akcelerator iz područja medicine, biotehnologije, farmacije i zdravstva prijavilo se čak 18 startapa iz Srbije

Copyright Pixabay

Slovenački akcelerator „Labena venčurs“ (Labena Ventures) je zaključio prijave za mentorski program za pristup investicijama od 100 miliona evra za finansiranje inovativnih ideja i projekata iz područja medicine, biotehnologije, prehrambene i farmaceutske industrije uz veliki međunarodni interes.

Najveći deo prijavljenih projekata pristigao je iz Poljske, Hrvatske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Estonije, Severne Makedonije, Letonije, Litvanije i Bugarske, a čak 18 iz Srbije.

- Ugodno smo iznenađeni odličnim odzivom. Dobili smo 120 prijava iz čak 29 zemalja, većinom iz regiona koje akcelerator pokriva, te 15 odsto projekata izvan regiona u kojoj „Labena venčurs“ akcelerator deluje, što dokazuje da je potreba za ovakvim ekosistemom i podrškom vrlo velika. Takođe smo jako sretni što je više od 30 odsto prijavljenih startupa, odnosno ideja već prošlo fazu prvog finansiranja, a neke kompanije već beleže solidan promet. Sve to ukazuje na vrlo visok potencijal kandidata i potencijalno dobrih projekata - ističe Nedeljko Milosavljević, jedan od suosnivača „Labena venčurs“.

Svaki treći već pobednik

Od pristiglih 120 prijavljenih ideja i projekata posebna komisija odabraće do 40 projekata. Od srede, 7. juna do petka, 9. juna u Ljubljani će se održati „butkamp radionice“  s treninzima uz koje će odabrani timovi steći poslovne i prezentacijske veštine, te veštine strateškog pozicioniranja projekta na međunarodnom nivou.

U pronalaženju investitora pomoći će im i platforma akceleratora.

- Odabranim finalistima na raspolaganju će biti prestižni mentorski program s više od 120 sertifikovanih mentora iz celog sveta iz područja preduzetništva, finansija, biotehnologije itd. Izabraćemo 10 najboljih projekata i ideja te im uz akcelerator i mentorstvo omogućiti što kvalitetniji razvoj, poslovni plasman na tržište te prezentaciju investitorima i fondovima. Pomoći ćemo im da se jako dobro pripreme i time povećaju svoje šanse za dobijanje investicija, jer želimo da na tržište dođu najbolji projekti i ideje koji će na kraju njihovog puta zaživeti i poboljšati kvalitet života i zdravlje ljudi na celom svetu - ”, rekao je Borut Čeh, direktor kompanije „Labena“.

„Labena venčurs“ je nova platforma i jedini akcelerator ideja te vrste koji pokriva više država uključujući Poljsku, Slovačku, Češku, Letoniju, Litvaniju, Estoniju, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i zemlje bivše Jugoslavije, čime otvara prilike za čak 110 miliona stanovnika u 17 zemalja.
- To je takođe prvi akcelerator na ovom području sa sedištem u Sloveniji i jedini međunarodni akcelerator te vrste u širom regionu - istakao je Čeh.

U sklopu akceleratora startapovi i pojedinci dobijaju pristup kompanijama, investitorima i fondovima rizičnog kapitala koji u ovu svrhu ulažu više od 100 miliona evra.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam