Dojče banka: Globalni BDP na nivou pre kovida sredinom 2021.

21.09.2020

09:11

0

Oporavak svetske privrede od pada, koji je prošle zime i proleća izazvala pandemija Kovid-19, teče znatno brže nego što se prvobitno mislilo

Dojče banka: Globalni BDP na nivou pre kovida sredinom 2021.
Copyright Svetska banka procenjuje da se oporavak ekonomske aktivnosti očekuje 2021. godine, u rasponu od 1,1 odsto do 3,3 odsto; Profimedia

Svetska ekonomska proizvodnja vratiće se na nivo pre pandemije do sredine 2021. godine zahvaljujući snažnijem rastu od očekivanog poslednjih meseci, saopštila je danas Dojče banka. Ipak, naduvavanje balona ukupnog duga i promena politika mogli bi da povećaju rizik od finansijske krize, upozorava se u projekcijama banke.

Peter Huper, šef za globalna ekonomska istraživanja u Dojče banci navodi u poruci klijentima da oporavak svetske privrede od pada, koji je prošle zime i proleća izazvala pandemija Kovid-19, teče znatno brže nego što se prvobitno mislilo, prenosi Rojterts.

Poboljšana prognoza

– Kako se treći kvartal bliži kraju, procenjujemo da je nivo globalnog BDP-a otprilike na pola puta povratka do nivoa pre izbijanja virusa, a sada predviđamo da će taj put biti završen sredinom sledeće godine, nekoliko kvartala ranije nego u našoj prethodnoj prognozi – naveo je on.

Prognoze za rast svetske privrede ipak bolje; Profimedia

Dojče banka je poboljšala svoju prognozu za globalni BDP i sada očekuje da će pad ove godine iznositi 3,9 posto, dok je u maju predviđala pad od 5,9 procenata. Takođe je podigla projekcije za 2021. godinu, pa sad očekuje rast od 5,6 procenata umesto 5,3 odsto.

Strah od drugog talasa

Huper napominje da, ipak, ima još mnogo neizvesnosti i potencijalnih problema. Strah od drugog talasa zaraze koji se rasplamsava u SAD i Evropi povećava neizvesnosti vezane za ekonomske izglede, kao i nepoznanice u pogledu predstojećih američkih izbora i rizik od evropskog Bregzit-šoka, predočava Dojče.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike