„Er Srbija“ napravila profit bez subvencija: U plusu 21 milion evra

17.01.2023

11:02

0

Prema preliminarnim rezultatima, „Er Srbija“ je u 2022. godini po prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa imala pozitivan neto i operativni rezultat

„Er Srbija“ napravila profit bez subvencija: U plusu 21 milion evra
Er Srbija - Copyright TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Srpsko-emiratski avio-prevoznik „Er Srbija“ ostvario je profit od 21 milion evra u 2022. godini, i to bez ijednog evra državnih subvencija, saopšteno je iz kompanije.

Dobar finansijski rezultat ostvaren je zahvaljujući efikasnom poslovanju i sprovedenim merama konsolidacije poslovanja tokom pandemije, velikom povećanju mreže destinacija i rastu obima saobraćaja od oko 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao i opštem rastu tražnje do kojeg je došlo počev od proleća 2022. godine i popuštanju dotadašnjih mera ograničenja putovanja, kažu iz „Er Srbije“.

- Taj rezultat dolazi posle dve izuzetno teške godine ne samo za našu kompaniju, već i za celokupan putnički avio-saobraćaj na globalnom nivou. Posebno sam zadovoljan zbog toga što na najlepši mogući način ulazimo u jubilarnu desetu godinu od pokretanja„Er Srbije“ u kojoj imamo izuzetno ambiciozne planove od kojih smo jedan deo već najavili - rekao je Jirži Marek, generalni direktor „Er Srbije“.

Prema preliminarnim podacima, avio-kompanija se tokom prošle godine po broju putnika približila na svega dva odsto od rekordne pretpandemijske 2019, „što je jedan od najboljih rezultata za taj parametar na evropskom nivou“.

Srpski nacionalni avio-prevoznik je u republičkom budžetu za 2022. godinu bio jedna od preko šezdeset kompanija „od posebnog značaja” koje su trebale da između sebe podele nešto više od 170 miliona evra subvencija.

„Er Srbija“ je od 2017. svake godine imala oko 21 milion evra "od premija, subvencija, grantova i donacija". Izuzetak je bila 2020. godina, kada je kompaniju ozbiljno pogođenu kovid-krizom, Vlada Srbije dokapitalizovala sa 100 miliona evra.

Kompanija je dokapitalizovana i u 2022. godini, kada je Vlada postala vlasnik 1,82 miliona akcija za 15,5 miliona evra.

Prema informacijama „Blumberg Adrije“, Vlada Srbije je na taj način povećala svoj udeo u kompaniji na 83,6 odsto (bio 82), a udeo „Etihad ervejza“ je smanjen na 16,4 odsto (sa 18).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike