Investicioni rudnici: Industrijske zone u Srbiji obrću i do pet milijardi, a izvoze više od 2,2 milijarde evra

19.10.2020

17:40 >> 11:24

0

Srbija planira da pored 15 slobodnih zona otvori još jednu, i to za turske, ali i ostale investitore, najavio je ministar finansija Siniša Mali

Investicioni rudnici: Industrijske zone u Srbiji obrću i do pet milijardi, a izvoze više od 2,2 milijarde evra
Copyright Pixabay

Koliko su industrijske zone značajne za razvoj privrede pokazuje podatak da kompanije koje u njima posluju u Srbiji imaju godišnji promet od oko pet milijardi evra, a izvoze proizvode vredne više od 2,2 milijarde evra. Zbog toga ne čudi najava ministra finansija Siniše Malog da je u planu otvaranje još jedne, 16. po redu, slobodne zone u našoj zemlji.

Naime, srpski ministar je prilikom nedavne posete Turskoj to i najavio.

Imamo 15 slobodnih zona

– Zbog ogromnog interesovanja turskih investitora, ali i ulagača iz celog sveta, Srbija planira da otvori još jednu industrijsku zonu. Trenutno, imamo 15 aktivnih slobodnih zona koje odlično funkcionišu, ali moramo i dalje da povećavamo taj broj s obzirom na želju stranih investitora da rade u našoj zemlji – istakao je Mali.

On je u Turskoj predvodio delegaciju Republike Srbije koja se sastala sa ministrom privrede, industrije i tehnologije Mustafom Varankom. Glavna tema sastanka, kako su saopštili iz Ministarstva finansija, bila je otvaranje nove velike industrijske zone u našoj zemlji.

Šta su slobodne zone

Slobodne zone su deo carinskog područja Srbije koji mora biti posebno ograđen, označen i infrastrukturno opremljen. Na tom području mogu da se obavljaju sve vrste proizvodnih i uslužnih delatnosti. PDV se ne plaća na prevozne i druge usluge korisnika zona, kao ni na promet između zona.

– Upravo zvog toga posetili smo industrijsku zonu Gebze, koja je poznata po svom uspešnom poslovanju, a upravo će nam oni pomoći da nešto slično uradimo i sa našom novom industrijskom zonom – naglasio je Siniša Mali.

Kako je dodao, to uvek znači više posla za naše građane, veću konkurentnost na tržištu, pa samim tim i veće plate.

– Ovo je dobar signal pogotovo s obzirom na krizu koja vlada u celom svetu, a koja je izazvana pandemijom koronavirusa. Mi smo uspešno uspeli da je prebrodimo, imali smo odličan ekonomski program za podršku privredi, i investitori to već prepoznaju i veruju nam – rekao je ministar.

Siniša Mali sa ministrom privrede, industrije i tehnologije Turske Mustafom Varankom; Promo/Min. finansija/Tanjug

On je podsetio da u našoj zemlji posluje mnogo odličnih turskih kompanija, te da je danas taj broj veći od 800, dok ih je u 2015. godini bilo oko 130. Kako je rekao, turske kompanije zapošljavaju oko 10.000 ljudi u Srbiji.

Strance privlače olakšice

Inače, kada je reč o slobodnim zonama u Srbiji, u njima posluje više od 200 kompanija koje ukupno zapošljavaju više od 35.000 radnika. Prema podacima Uprave za slobodne zone, u našoj zemlji ima ukupno 15 slobodnih zona, a one su u 2018. godini imale ukupan promet od oko pet milijardi evra i izvozile proizvode vredne više od 2,2 milijarde evra.

Investitori prezadovoljni

Siniša Mali je istakao da je Srbija apsolutni rekorder u privlačenju stranih direktnih u regionu, te da privlači ukupno dve trećine stranih investicija koje stižu na Zapadni Balkan.

– Strani investitori su prezadovoljni, imamo vredne ljude, odlične radnike i upravo zbog toga su investitori širom sveta zainteresovani za dolazak u Srbiju. Naša ekonomija je i za vreme krize pokazala da je otporna i fleksibilna, i to investitori prepoznaju – rekao je ministar.

Takođe, slobodne zone su privlačne za investitore, kako ističu ekonomski analitičari, najviše zbog poreskih olakšica, odnosno ne plaćanja PDV-a i carina pod određenim uslovima. Međutim, one su zanimljive i zato što u njima korisnici na jednom mestu mogu da obave i sve prateće poslove, kao što su uvoz, špedicija, carinjenje, usluge transporta i slično.

Slobodne zone u Srbiji uglavnom nose naziv po mestima u kojima se nalaze, a za sada su one u Zrenjaninu, Pirotu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Užicu, Šapcu, Svilajncu, Beogradu, Smederevu, Priboju, Kruševcu, Apatinu, Vranju i u Šumadiji.

Prema podacima Uprave za slobodne zone, u njima je najviše proizvodnih kompanija, i to iz oblasti autoindustrije, metalurške i tekstilne industrije, dok su ostale uglavnom iz uslužnih delatnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike