Uspeh jedinog domaćeg proizvođača akumulatora: Nova radna mesta i za studente FTN

27.12.2022

18:45

0

Autor: 24sedam

"Black Horse" iz Sombora konačno je u 2022. stao na noge sa novim vlasnikom "CEI Industries“ iz Češke, a domaći akumulatori konačno su se vratili na tržište

Uspeh jedinog domaćeg proizvođača akumulatora: Nova radna mesta i za studente FTN
Ilustracija - Copyright Pixabay/Profimedia

Posle višegodišnjeg turbulentnog iskustva sa različitim investitorima, kompanija "Black Horse" iz Sombora, jedini domaći proizvođač akumulatora, je konačno u 2022. godini stala na noge sa novim vlasnikom "CEI Industries“ iz Češke. Akumulatori ove kompanije u 2022. godini vratili su se na tržište.

- Ovo je početak povratka na tržište, a očekujemo da sledeće godine taj povratak dobije pun zamah. Ono što je do sada urađeno jeste da je napravljena servisna mreža koja će nam, pre svega, omogućiti da ostvarimo zacrtanu dinamiku rada i da pokušamo sledeće godine da vratimo deo tržišta koji je pripadao “Black Horse”-u. Kada govorimo o našem tržištu mi uvek mislimo na Adriatik regiju. Osim servisne mreže koju smo uspostavili, potpisali smo i više od 40 ugovora sa lokalnim predstavnicima prodaje – ističe direktor kompanije Petar Miljković.

Porast broja zaposlenih

Kako kaže, svi u firmi “Black Horse” su tokom 2022. godine ostvarili velika tehnološka unapređenja i stekli značajna tržišna iskustva.

24sedam/Promo/Aleksandar Jovanović
Petar Miljković, direktor firme "Black Horse"

- Protekla godina biće posebna po tome što će posle dugog niza godina biti finansijski pozitivna, što znači da je put oporavka dao rezultate, da je kompanija stabilizovana i da postoje finansijski elementi koji omogućavaju da firma krene novim investicionim ciklusima ka budućnosti. Pored toga ovu godinu je obeležio i porast broja zaposlenih i uvođenje druge smene rada - naglašava Miljković.

Prema njegovim rečima, drugi deo ove godine se u radu ove kompanije drastično razlikuje u odnosu na prvu polovinu.

- Naime, mi smo sredinom godine, u maju i junu radili velike remonte zbog čega smo i zaustavili proizvodnju. Nakon remonta pokrenuli smo ponovo proizvodnju koja je sada dva ili tri puta produktivnija nego ranije – otkriva Miljković.

Rad na ekološkoj dozvoli

Jedan od izazova biće usklađivanje proizvodnje sa ekološkim standardima.

- Očekuje nas intezivan rad na dobijanju integrisane dozvole koja je zakonski obavezna do kraja 2024. U naredne dve godine očekuje nas intenzivan rad na svim projektima zaštite životne sredine i to one koja se tiče emisije zagađenja vazduha, zemljišta, i otpadnih voda. Ta tri pravca su nam najbitnija i radićemo na svim projektima zaštite čovekove okoline kako bi do kraja 2024. dobili integrisanu dozvolu koja garantuje da "Black Horse" radi po svim važećim standardima - zaključuje Miljković.

Od posebne važnosti je, kako dodaje, i ugovor o saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada koji će omogućiti studentima završnih godina ovog fakulteta da stiču znanje i iskustvo i razvijaju se kao inženjeri u ovoj firmi.

- Potpisali smo ugovor o saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka i to je dugoročan projekat koji se odnosi na studente završnih godina koji rade svoje master radove iz oblasti robotike i automatizacije. Taj projekat će tek u narednim godinama davati svoje pune efekte. Mi smo već zaposlili određene kadrove, a nadam se da će toga biti još više u narednom periodu – ističe Miljković.

Dalji rast prodaje

Sledeći bitan zadatak je, kako kaže, da u drugoj polovini sledeće godine završe investicije koje su započete i tako omoguće da "Black Horse" stane rame uz rame sa najboljim proizvođačima akumulatora u Evropi.

- Investicioni ciklus je već započeo u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, fondovima za razvoj, bankama što će omogućiti da se "Black horse" ponovo pozicionira u samom vrhu lestvice proizvođača. Potrudićemo se da budemo konkurentni proizvođačima u Istočnoj Evropi – apostrofira Miljković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike