U BiH rast privrede samo 0,9 odsto sledeće godine

29.11.2022

14:25

0

Za 2024. godinu, pod pretpostavkom slabljenja, ali ne i iščezavanja postojećih inflatornih šokova, realni rast BDP-a projektovan je na jedan odsto

U BiH rast privrede samo 0,9 odsto sledeće godine
Sarajevo - Copyright Profimdia

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBIH) predviđa stopu privrednog rasta od samo 0,9 odsto u narednoj godini, u novom dokumentu “Makroekonomske projekcije 2022 – 2024”.

Prema proceni CBBIH, u 2022. godini se očekuje realni rast ekonomske aktivnosti od 4,1 posto, što je za 1,34 procentna poena više od majske projekcije. Kako prenosi portal biznisinfo.ba, prognoze za naredne dve godine su prilično mračne.

- Za 2023. godinu, projektovana je realna stopa rasta BDP-a od 0,9 posto, dok je za 2024. godinu, pod pretpostavkom slabljenja ali ne i potpunog iščezavanja postojećih inflatornih šokova, realni rast BDP-a projektovan na jedan odsto - piše u dokumentu.

Predviđa se da će stopa inflacije iznositi 14,4 posto u tekućoj godini, a u naredne dve godine se očekuje njeno usporavanje.

- Međutim, ne očekujemo da će se inflacija u srednjem roku vratiti na višegodišnji prosek zabeležen pre 2022. godine - ističu stručnjaci CBBH.

Takođe naglašavaju da se ekonomija ne nalazi u klasičnom poslovnom ciklusu, te da su projektovane vrednosti realnog BDP-a, njegovih komponenti i ostalih makroekonomskih varijabli izložene izuzetno visokom stepenu neizvesnosti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike