Rad od kuće: Majkrosoft uslovio radnike, Holanđani ćatama plaćaju WC papir

10.10.2020

12:22

0

Autor: G.M.Š.

Rad od kuće postao je novina koja će možda ostati. Oni koji ga odaberu negde gube privilegije, a negde pak dobijaju dodatne pogodnosti

Rad od kuće: Majkrosoft uslovio radnike, Holanđani ćatama plaćaju WC papir
Profimedia

Oni zaposleni u Majkrosoftu koji se odluče da im je bolje kada rade od svoje kuće, moraće da se odreknu svog kancelarije ili svog drugog radnog prostora u prostorijama američkog giganta, navodi portal „Verdž“ (The Verge).

Istovremeno, iz Evrope dolazi vest da oni koji u Holandiji rade od kuće, bar među državnim službenicima, dobijaju dodatnu novčanu naknadu, za kafu i toalet papir, na primer.

Velika većina radnika Majkrosofta sada radi od kuće zbog pandemije koronavirusa, ali aktuelna situacija mogla bi da promeni način budućeg rada generalno. Proizvođač softvera zbog toga je osmislio “hibridno radno mesto”, kako bi omogućio veću fleksibilnost kada se američke kancelarije nakon pandemije otvore.

Gotovo polovina van kancelarija

U aprilu ove godine, kada se razbuktala pandemija korona virusa, više od 46 odsto Britanaca je radilo od kuće, kaže zvanična statistika Ujedinjenog kraljevstva koju prenosi BBC. U SAD je u maju radilo tek nešto malo manje, 42 odsto, zabeležilo je istraživanje Univerziteta Stenford. Britanci su se vratili na posao do avgusta, ali ne svi jer je i dalje na „radu kod kuće“ ostalo 35 odsto, što je ogroman porast u odnosu na samo 2 odsto ljudi koji su tako radili pre pandemije.

U ovoj kompaniji 30. juna bilo je zaposleno 163.000 ljudi, od kojih 96.000 u SAD.

Majkrosoft će dozvoliti radnicima da rade od kuće manje od 50 odsto radne nedelje, a menadžerima će omogućiti stalni radi na daljinu. Time je kompanija prihvatila sistem primenjen i kod drugih firmi u sektoru visokih tehnologija, poput Fejsbuka ili Tvitera.

Međutim, radnici Majkrosofta koji se opredele za rad od kuće gube svoj dotadašnji radni prostor u zgradama firme. Doduše, moći će da koriste prostore za kontakte u kancelarijama kompanije.

– Pandemija koronavirusa nas je prisilila da razmišljamo, živimo i radimo na nov način. Ali neki neće biti u mogućnosti da stalno rade na daljinu, poput onih za koje je nužan pristup laboratoriji za istraživanje softvera, centrima podataka ili obuke osoblja – istakla je Ketlin Hogan, izvršna potpredsednica sektora za ljudske resurse kompanije.

Kancelarije Majkrosofta neće biti otvorene za one koji bi ipak da rade posao na poslu, pre januara 2021. godine.

Šef Fejsbuka, Mark Cukerberg, je rekao za Verdž da polovina radnika te društvene mreže može stalno da radi od kuće sledećih pet do deset godina.

Holanđani izračunali koliko papira vam treba

Državni službenici u Holandiji sada dobijaju oko 2 evra dnevno dodatno na platu ako rade od kuće. Ovaj „nekancelarijski dodatak“ dobija se na osnovu toga što je neko izračunao da za toliko potroše toalet papira, kafe, struje… u radno vreme, piše „Biznis insajder“ (Bussines Insider).

Profimedia

Takva praksa bi trebalo da se sprovodi naširoko u vreme pandemije, ali i promenjenim poslovnim okolnostima posle nje, smatraju u holandskoj finansijskoj instituciji NIBUD, koja je izradila posebnu studiju ovog problema.

U Holandiji, sindikati su već počeli da lobiraju za takva zakonska rešenja a državni službenici su i izdejstvovali te naknade – dodatnih 363 evra godišnje.

NIBUD je sračunao, između računa za gas, struju, vodu… da prosečno čovek popije, recimo, šest kafa ili čajeva dnevno na poslu, i taj trošak doveo u korelaciju sa troškom kancelarijskih stolova i stolica.

Potrošeni toalet papir u radno vreme procenjen je na 2,5 evrocenta, a kafe ili čajevi na 70 centi.

Troškovi rada od kuće za zaposlene su se povećali u toku pandemije, i više od trećine holandskih porodica nije moglo da plati neki od kućnih računa.

Zbog toga iz NIBUD-a savetuju Holanđane da vide sa svojim poslodavcima kako da im se nadoknadi taj novac. To u Holandiji i nije neizvedivo jer neki od tih troškova se mogu osloboditi od plaćanja poreza.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi