Hotelijeri nestrpljivi: Da li će pomoć koja stiže biti dovoljna da se preživi do proleća

16.10.2020

17:52 >> 09:03

0

Najteže pogođeni sektor u pandemiji počeo da dobija novčanu pomoć države, ali sudbina hotela je i dalje neizvesna

Hotelijeri nestrpljivi: Da li će pomoć koja stiže biti dovoljna da se preživi do proleća
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Za najteže pogođeni sektor u aktuelnoj epidemiji korona virusa, hotelijerstvo, Vlada Srbije je odredila 1,2 milijarde dinara (oko 10,5 miliona evra) državne pomoći, Prve pare su već legle na račune.

Državna subvencija u iznosu od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, u dinarskoj protivrednosti, uplaćena je juče na račun 84 od 314 prijavljenih hotela, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. Nalozi za isplatu za dodatnih 63 hotela su spremni i trebalo bi da na račune danas stigne ukupno 240 miliona dinara, dok će ostatak hotela novac dobiti narednih dana.

Opravak zavisi od više faktora

Isplati 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi hotelijeri se raduju “kao ozebao suncu“ ali nisu sigurni da će samo to pomoći da prežive do normalizacije situacije i oživljavanja turizma.

Brza i jednostavna procedura

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je procedura oko isplate pomoći brza i jednostavna, tako da se hotelijeri neće naći u situaciji u kojoj su, recimo, turističke agencije koje još čekaju na pare iz Fonda za razvoj. Direktor YUTA, Aleksandar Seničić, je za 24sedam rekao da su agencije predale još u maju 280 zahteva za subvenicionisane kredite za likvidnost, a odobreno je samo 11 zahteva. Hotelijeri, kako kaže ministar, još od prošle nedelje otvaraju namenske dinarske podračune u Upravi za trezor u svojim filijalama.

Živorad Vasić, potpredsednik “Delta Holdinga” u čijem je vlasništvu beogradski hotel “Kraun plaza” kaže za 24sedam da je ova pomoć “pun pogodak u metu“.

– Za gradske hotele ona je od velikog značaja i pomoći će svima. Ko će preživeti zavisi od mnogo faktora, od dužine trajanja pandemije, jačine kompanije, broja turista koji budu dolazili kao i od zabrane javnih okupljanja i svega onoga što donosi prihod hotelu – kaže Vasić.

Desimir Popović, direktor Mladost turista, u čijem sastavu radi i beogradski “Hotel M”, se slaže da je ovaj potez dobar.

– Videćemo kako će to da funkcioniše i kada će preko neophodne pare stići do hotela. U svakom slučaju je dobar potez jer naša industrija je i najpogođenija ovom pandemijom. Nadam se da se neće stati na tome, jer sada stvarno ne znamo šta nas čeka sutra – kaže za naš portal Popović.

Biće potrebna i dodatna pomoć

Direktor firme koja u svom sastavu ima i turističku agenciju i avioprevoz, ističe da bi nova vlada trebalo da izađe i sa nekim srednjeročnim planom za hotelijere i turističku industriju, kako bi znali šta ih čeka do Nove godine ili proleća.

Državna subvencija za hotele u Srbiji iznosi 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi; Pixabay

– Država Slovenija je platila lične dohotke svima u hotelijerstvu do kraja godine i takva mera bi možda mogla da se primeni kod nas. Uspeli smo da održimo broj zaposlenih bez otpuštanja, i dalje nas ima stotinu i sigurni smo da niko ne želi da firma propadne posle više od četrdeset godina rada – naglašava Popović.

Da je neizvesnost velika potvrđuje i Vasić, koji bi voleo da se ispuni predlog iz udruženja hotelijera, HORES-a, da Krizni štab za kovid omogući kongresni turizam pod istim uslovima pod kojim su omogućeni kulturni događaji (pozorišta, bioskopi…).

– Voleo bih da se omogući rad u kongresnom turizmu, ali je pitanje i kada bude dozvoljeno koliko ljudi će se odlučiti za to. Veliki je rizik i zato svi moramo da budemo pozitivni, uporni i strpljivi. I da se nadamo da će kriza proći što pre – kaže Vasić.

Dok se to ne desi, hoteli će morati da se nekako snađu i sami. U Kraun plazi su, recimo, razradili nove grane biznisa kao što je dostava hrane i promocije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike