Nekada čak 80, sada ih je samo 25: Ko su vlasnici srpskih banaka

17.10.2020

19:39 >> 16:08

0

Autor: S. Gavrić

Prodaja Komercijalne banke koja je u toku poslednji je primer značajnog ukrupnjavanja na bankarskom tržištu i preuzimanja domaćih banaka

Nekada čak 80, sada ih je samo 25: Ko su vlasnici srpskih banaka
Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Najnovijom kupoprodajom Komercijalne banke, koja će do kraja ove godine preći u ruke slovenačke NLB banke, nastavlja se ukrupnjavanje na bankarskom tržištu Srbije, intenzivirano poslednjih nekoliko godine. Tako će u Srbiji ostati ukupno 25 banaka, a do pre šest, sedam, godina bilo ih je 35, dok smo pre dve decenije imali čak 80 banaka.

Nakon nove transakcije, NLB će zauzeti značajno mesto na bankarskom tržištu Srbije istiskivanjem domaće, državne, banke sa treće pozicije po tržišnom učešću. Naime, poslednji podaci Narodne banke Srbije (NBS) za 2019. godinu, pokazuju da dve strane banke (Inteza i Unikredit) imaju skoro 27 odsto učešća, dok je Komercijalna banka držala 10,6 odsto tržišnog kolača koji će sada preuzeti Slovenci.

Mađari kupili dve velike banke

Pored toga, pokazuju podaci NBS, i mađarska OTP banka ima veliki udeo jer se nakon kupovine Sosijete ženeral banke, početkom 2019. godine, popela na četvrto mesto sa 8,2 odsto učešća na tržištu. Ali, zanimljivo je da je OTP u suštini zastupljenija na tržištu jer je u decembru 2017. kupila i Vojvođansku banku od grčkih vlasnika, koja je ostala da posluje pod istim imenom i kao posebno pravno lice. Kada bi se i ona računala, Mađari bi sa OTP-om pokrili čak 13,5 odsto tržišta Srbije i izbili na drugo mesto.

Tržišno učešće pet najvećih banaka u Srbiji:

Banka Inteza 16%
Unikredit banka 10,8%
Komercijalna banka 10,6%
OTP banka 8,2%
Rajfajzen banka 7,8%

*podaci NBS na kraju 2019. godine

Inače, pre desetak godina u Srbiji su poslovale 34 banke, od kojih je 21 bila privatna. Danas od ukupno 26 banaka, država je većinski vlasnik u Poštanskoj štedionici, a pored nje ima i 76,6 odsto vlasništva u Srpskoj banci, a posredno preko “Telekoma Srbija” i 100 odsto u MTS banci.

Privatizacija Komercijalne banke bila je deo sporazuma sa MMF-om koji ističe krajem godine, što je nedavno istakao i srpski ministar finansija Siniša Mali.

– Očekujem da se ova transakcija završi i da Komercijalna banka dobije novog vlasnika do kraja godine i onda država ostaje samo sa jednom bankom u svom vlasništvu, Bankom Poštanska štedionica – rekao je Mali.

Kostić povukao nogu

Miodrag Kostić je sa svojom AIK bankom pazario grčku Alfu; ATA Images/Antonio Ahel

Prema podacima NBS, na kraju 2019. godine učešće banaka u većinskom vlasništvu stranih kompanija iznosilo je 75,7 odsto, a u većinskom vlasništvu domaćih, kako građana, tako i države, oko 24,3 odsto. Dominantno učešće u bankarskom sektoru Srbije, navodi NBS, imaju banke poreklom iz Italije, Mađarske i Austrije sa udelom u ukupnoj bilansnoj sumi od čak 53,7 odsto.

Učestalije preuzimanje banaka na našem tržištu započelo je pre oko četiri godine kada je AIK banka, koja je u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, kupila grčku Alfa banku. U isto vreme su i Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, koji su najpre kupili srbijanski ogranak Nove kreditne banke Maribor i promenili joj ime u Direktna banka, dokupili i Findomestik i Pireus banku.

U toku 2017. godine započeli su pregovori o prodaji ruske VTB banke. Posao je završen polovinom 2018. kada je VTB kupio ruski bankar i investitor Andrej Šljahov, a sama banka promenila ime u API banka. Takođe, i Marfin banka je prešla u ruke Rusa, nju je preuzela Ekspobanka.

U maju 2019. država je prodala svoj udeo u Jubmes banci koja je promenila naziv u Alta banka, a čiji su najveći akcionari Alta pej grupa. Pre najnovije kupoprodaje, gde će NLB preuzeti Komercijalnu banku, a koja će se završiti do kraja godine, imali smo takođe 2019. godine prodaju i francuske Sosijete ženeral banke mađarskoj OTP grupi.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti