Kako osnovne nauke podstiču održivi razvoj

13.09.2022

11:01

0

Svetska konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju održaće se od 19. do 22. septembra u Beogradu

Kako osnovne nauke podstiču održivi razvoj
power-plant-gf3d7b2cf0_1280 - Copyright Pixabay

Svetska konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju, koja se održava u Beogradu od 19. do 22. septembra, otvoriće prostor da se kroz 68 izlaganja predstave napredna osnovna istraživanja u matematici, fizici, hemiji i biologiji, veze osnovnih nauka sa drugim naukama, inovacijama i inženjerstvom, i sa energetskim tehnologijama, delovanjem na klimu i zaštitom okoline, kao i doprinosi osnovnih nauka medicini, zdravlju, osiguranju vode i hrane i naprednom obrazovanju.

U ime domaćina, pozdravnu reč na otvaranju skupa imaće Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti, nakon čega se se prisutnima obratiti Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Izlaganja će imati i Ezra Klark, iz Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), Mišel Spiro, predsednik Upravljačkog odbora Međunarodne godine osnovnih nauka za održivi razvoj, i Gari Džejkobs, predsednik Svetske akademije umetnosti i nauke.

Prisutni će imati prilike da čuju i izlaganje povodom 50. godišnjice prvog izveštaja Rimskom klubu, "Granice rasta“, mišljenja o jačanju osnovnih nauka kao uslovu za održivi razvoj društva i ulogama istraživanja i tehnološkog razvoja u energetskoj tranziciji, kao i predlog Novog Projekta TESLA, fokusiranog na istraživanja, razvoj i obrazovanje za 4. industrijsku revoluciju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike