Dobro prošli: Britanski BDP pao 0,1 odsto u drugom kvartalu

12.08.2022

09:01

0

To je mnogo manji pad od prognoza većine analitičara

Dobro prošli: Britanski BDP pao 0,1 odsto u drugom kvartalu
Copyright Foto: Pixabay/ paulohabreuf

Bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije je pao za 0,1 odsto na kvartalnom nivou u drugom tromesečju 2022. godine, prema današnjim preliminarnim statističkim podacima.

To je manji pad od prognoza analitičara, koji su predviđali pad od 0,3 procenta, prenosi CNBC uz podsećanje da je britanska privreda u prva tri meseca zabeležila rast od 0,8 odsto.

Banka Engleske (BoE) je prošle nedelje upozorila da očekuje da će ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva u četvrtom kvartalu ući u najdužu recesiju od globalne finansijske krize 2008. Istovremeno, BoE je procenila da će inflacija u oktobru dostići vrhunac sa stopom iznad 13 odsto.

Prema podacima Nacionalne kancelarija za statistiku (ONS), pad je u velikoj meri izazvan oštrim smanjenjem aktivnosti u uslužnom sektoru, pre svega u zdravstvu i socijalnoj delatnosti što je odraz smanjene aktivnosti kovida-19.

U izveštaju se takođe konstatuje da je u drugom kvartalu došlo do pada potrošnje domaćinstava za 0,2 procenta, koji je nadoknađen pozitivnim doprinosom neto trgovinskog rezultata.

Na mesečnom nivou, prema preliminarnim podacima ONS-a, britanski BDP je u junu pao za 0,6 odsto, što je manje od konsenzusa analitičara koji su očekivali pad od 1,3 procenta, dok je u maju zabeležen rast od 0,4 odsto.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je inflacija u julu dostigla 40-godišnji maksimum od 9,4 odsto i očekuje se da će nastaviti da raste do jeseni.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike