Slovenci upozoravaju građane! Mogući prekidi snabdevanja gasom, evo koji plan imaju

11.07.2022

21:45

0

Ideja je da se pripreme za grejnu sezonu

Slovenci upozoravaju građane! Mogući prekidi snabdevanja gasom, evo koji plan imaju
profimedia-0028867214 - Copyright Profimedia

Potrošači u Sloveniji pozvani su iz predostrožnosti da pažljivo troše prirodni gas, nakon što je Agencija za energetiku proglasila nivo ranog upozorenja u okviru kriznog plana kako bi obavestila javnost o mogućim prekidima snabdevanja u budućnosti u slučaju smanjenih isporuka gasa iz Rusije.

Agencija za energetiku je u saopštenju navela da je snabdevanje Slovenije gasom i snabdevanje potrošača trenutno nesmetano.

Kako prenosi agencija STA, u saopštenju se precizira da to telo prati isporuke gasa duž ruta koje utiču na snabdevanje Slovenije gasom, uključujući i dotok preko Severnog toka 1, te upozorila na moguće buduće poremećaje ako dotok gasa iz Rusije opadne.

U ovom trenutku se ne zna da li će i u kojoj meri doći do poremećaja.

"Ideja je da se pripremimo za grejnu sezonu"

Ministar za infrastrukturu Bojan Kumer, komentarišući tu meru, rekao je da je to samo "faza ranog upozorenja ili podizanja svesti", iako se snabdevanje Slovenije gasom nastavlja nesmetano.

"Sigurnost snabdevanja prirodnim gasom je na istom nivou kao i prošle godine, isporuke se odvijaju na osnovu unapred sklopljenih ugovora i ne očekujemo probleme u kratkom roku", istakao je Kumer.

Napomenuo da je tu fazu ranog upozorenja, već pokrenulo oko deset zemalja EU, uključujući sve slovenačke susede.

"Ideja je da se pripremimo za grejnu sezonu, da se oni koji mogu, od industrijskih do komercijalnih potrošača, na vreme spreme za određene alternative", dodao je Kumer.

Pixabay
 

Šta ako se proglasi viši stepen krize

Agencija je obavestila potrošače industrijskog gasa da, ukoliko se proglasi viši stepen krize, njihovo snabdevanje može biti prekinuto ili će se od njih tražiti da pređu na alternativne izvore energije.

Pozvani su zato da redovno prate dešavanja na tržištu prirodnog gasa, kao i da razmotre alternativne opcije koje bi doprinele smanjenju njihove potrošnje u slučaju poremećaja.

Agencija je poručila, takođe, da će bez odlaganja obavestiti javnost i zainteresovane strane o potencijalnim promenama vezanim za bezbednost snabdevanja prirodnim gasom.

Takvo obaveštavanje je predviđeno nacionalnim planom za vanredno stanje s gasom, koji je stupio na snagu u leto 2020. gofinr i kojim se, kao i u drugim članicama EU, predviđaju tri nivoa ili pristup od tri faze.

Profimedia

Potrošnja gasa lane porasla

Ukupna prošlogodišnja potrošnja prirodnog gasa u Sloveniji porasla je za šest odsto na 10.163 gigavat-sati, što je najveća ukupna potrošnja od 2010. godine, pokazuju podaci Agencije za energetiku.

Ukupna potrošnja je porasla kod svih potrošača gasa. Potrošnja domaćinstava, koja čini oko trećinu ukupne potrošnje, porasla je za skoro 12 odsto, dok je potrošnja korisnika van kategorije domaćinstava povećana za više od 9,0 procenata u odnosu na 2020, navodi STA.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike