Rok za prijavu radnika Fijata za rad u inostranstvu produžen

15.06.2022

14:55

0

Poslodavac je donekle popravio uslove, ističu sindikalci

Rok za prijavu radnika Fijata za rad u inostranstvu produžen
profimedia-0349595701 - Copyright Profimedia

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Srbija Saša Ðorđević izjavio je za Tanjug da se do utorka 137 radnika te kragujevačke kompanije prijavilo za rad u inostranstvu, što je uslov da zadrže posao kada Stelantis grupa počne da proizvodi električno vozilo u ovom pogonu.

Naveo je da je u međuvremenu poslodavac donekle popravio uslove pod kojima bi se išlo na dvogodišnji rad u inostranstvo u druge Stelantisove pogone, kako bi zaposleni bili motivisani da se prijave i da je rok za prijavljivanje produžen do ponedeljka 20. juna u 13.00 časova.

Ðorđević je naveo kako postoji mogućnost da se ti uslovi još malo poprave, što bi moglo da rezultira većom zainteresovanošću radnika za privremeni odlazak u inostranstvo.

Inače, radnici Fijata imali su danas sastanak u Vladi Srbije sa predstavnicima vlasti, a razgovor je trajao više od tri sata. Kako prenosi Euronews Srbija, radnici i Radna grupa Vlade Srbije nisu uspeli da postignu konkretan dogovor o sudbini zaposlenih u kragujevačkoj kompaniji. 

Predstavnici radnika su posle sastanka koji je trajao tri sata rekli da su izložili svoje zahteve Radnoj grupi i da im je rečeno da će ti zahtevi biti predstavljeni premijerki Ani Brnabić, a da će sutra do 11 sati dobiti obaveštenje o tome da li će oni biti usvojeni. Njihovi zahtevi se odnose na otpremnine i položaj radnika koji su odlučili da odu da rade u inostranstvo.

Kažu da, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, od petka stupaju u štrajk. Oni su novinarima rekli da je na izjašnjavanje pozvano 1.000 radnika, a da je samo njih 137 pristalo da ode da radi u inostranstvo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike