Ko će kupiti Frikom: Fortenova ima tri dobra kandidata

02.11.2020

10:58 >> 14:10

0

Uprava Fortenova grupe, firme koja je nasledila Agrokor, izabrala je tri kandidata za kupovinu svoje divizije smrznute hrane u kojoj je i beogradski Frikom

Ko će kupiti Frikom: Fortenova ima tri dobra kandidata
Copyright Pixabay/RitaE

„Fortenova“ je posle mesec i po dana otkako je krenula u proces prikupljanja inicijalnih, neobavezujućih ponuda za prodaju Leda i ostalih preduzeća iz divizije smrznute hrane, odabrala tri ponuđača kojima će biti odobreno detaljnije snimanje poslovanja kompanije, javljeno je iz Zagreba.

Reč je o norveškoj firmi „Orkla“, anglo-američkom konglomeratu „Nomad fuds“, i češko-slovačkom konzorciju investicionih fondova „Ema Kapital“ i „J&T Prajvat ekviti grup“, koje bi nakon analize trebalo da podnesu obavezujuće ponude za preuzimanje, piše „Jutarnji list“ pozivajući se na više nezvaničnih izvora iz poslovne zajednice.

Njihove ponude su ocenjene kao finansijski najkvalitetnije, ali za sada nema informacija o tome koliko su zainteresovani kupci spremni da ponude za „Ledo“, navodi list, ocenjujući ovaj posao kao potencijalnu poslovnu transakciju decenije u Hrvatskoj.

Proces je značajan i za Srbiju, jer Fortenova i ovde, uz zrenjaninski „Dijamant“, punionicu vode „Mivela Mg“, „PIK Vrbovec“ i „Kikindski mlin“, ima svog velikog proizvođača iz divizije smrznute hrane – beogradski „Frikom“.

Pročitajte još:

Kinezi znanjem uzvraćaju na zabrane: „Huavej“ pravi svoje čipove

Keš pozajmice u sivoj zoni: Da li biste i banci za kredit dali 20 odsto?

Iz “Frikoma” su za 24sedam odgovorili saopštenjem da “Fortenova” uz hrvatski “Ledo” prodaje i “Ledo Čitluk” iz BiH i “Frikom”.

– Kako bismo proaktivno postigli ciljanu kapitalnu strukturu smanjenjem zaduženosti kompanije, “Fortenova grupa” spremna je da proda samo jedan segment osnovne delatnosti, koji bi potencijalno bila Poslovna grupa zamrznuta hrana. Očekujem da će postupak sveobuhvatne analize biti završen do kraja ove godine, a svoje ljude i tržište ćemo nastaviti da pravovremeno obaveštavamo o daljnjem razvoju događaja – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora “Fortenova grupe”.

„Agrokor“ Ivice Todorića , posle čije je propasti i velike afere koja još nije dobila kočanan sudski epilog država napravila „Fortenovu“, kupio je „Frikom“ 2003. godine za 65 miliona evra. To je bila prva velika hrvatska kupovina jedne srpske kompanije.

Sada za spas „Fortenove“, sa „Ledom“ verovatno ide i „Frikom“, što je svojevremeno bila i ideja Todorića za spas njegovog carstva.

Očekuju pola milijarde evra

Ni Fortenova grupa, niti bilo koji od ponuđača do sada nisu javno komentarisali proces, a „Jutarnji“ procenjuje, vodeći se nekim sličnim transakcijama u prošlosti, da bi se za „Ledo“ moglo dobiti između 10 i 12 puta EBITDA (dobit pre kamata,  oporezivanja, deprecijacije i amortizacije).

Dogorelo do nokata, a para nedostaje, Foto:Profimedia

U slučaju biznisa sa smrznutom hranom „Fortenove“, to bi iznosilo između 500 i 600 miliona evra, precizira se u tekstu.

Norveška „Orkla“ je, kakao se dodaje, vodeći proizvođač prehrambenih proizvoda i pojedinih kategorija robe široke potrošnje u toj zemlji, a u svom portfelju poseduje više od 100 brendova. Poslednjih godina se vrlo agresivno širi kroz akvizicije, pri čemu je pre dve godine preuzela vodeći lanac picerija u Finskoj, a lani i grčkog proizvođača sastojaka za pekarsku proizvodnju i proizvodnju sladoleda.

Kompanija „Nomad fuds“, sa sedištem na Britanskim Devičanskim Ostrvima, najveći je evropski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane. Zanimljivo je da u svom portfelju uopšte nema sladoled, pa bi akvizicijom „Leda“ stekla dominantnu ulogu na tržištu zemalja bivše Jugoslavije i dobila proizvod koji bi mogla da monetizuje kroz svoje već ustanovljene logističke lance u sedam velikih evropskih država, navodi list.

Konzorcijum „Ema kapital“ i „J&T“ je već poznati hrvatskoj javnosti. Slovački „J&T“ ima vrlo bogat portfelj ulaganja u Hrvatskoj, od „Vaba“ banke i „Medike“, preko hotela „Njivice“ do riječkog „Novog lista“, a češka „Ema“ je pre dve godine preuzela većinski udeo u najvećoj hrvatskoj kladionici „Supersport“.

Za pretpostaviti je da bi njihova investiciona strategija u „Ledu“ podrazumevala određeni vremenski rok u kojem bi pokušali da povećaju vrednost kompanije nakon čega bi usledila njena prodaja uz profit, ocenjuje „Jutarnji“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike