PKS: Dogovor EU i Britanije značajan i za srpske izvoznike

25.12.2020

14:41 >> 14:44

0

Ukupna trgovinska razmena Srbije i UK je oko 500 miliona evra godišnje

PKS: Dogovor EU i Britanije značajan i za srpske izvoznike
Copyright Tanjug/ AP Photo/Alberto Pezzali

Dogovor o slobodnoj trgovini između EU i Ujedinjenog kraljevstva značajan je, zbog izvoza, i za srpske kompanije koje su sa evropskim kompanijama deo globalnog lanca snabdevanja, kaže za Tanjug direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

Sjajna vest

Sporazum je sjajna vest za Srbiju jer bismo u suprotnom morali da plaćamo carinu prilikom izvoza u Britaniju, izjavila je za Tajnug ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

– Mnogima od nas je laknulo kada smo čuli da je konačno postignut taj dogovor u ”pet do 12”, jer bi nama, iako nismo članica EU, situacija zaista bila vrlo komplikovana bez tog sporazuma – ocenila je ona.

– Sporazum koji su potpisali EU i UK uticaće pozitivno na mnoge srpske kompanije koje su deo globalnog lanca snabdevanja sa pre svega evropskim kompanijama koje svoje proizvode dalje plasiraju na tržište UK – ocenio je Vesović.

Srbija do 1. januara neće uspeti da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa UK, ističe on i naglašava da je dogovor EU i UK ipak korak bliže sporazumu i naše države sa UK.

Pročitajte još

– Ovaj sporazum otvara vrata za to, jer omogućava proces dogovoranja drugih novih sporazuma i sa zemljama kao što je Srbija – rekao je on i dodao da je PKS već devet meseci u dijalogu sa našim državnim organima i kontaktu sa predstavnicima administracije UK po ovom pitanju.

Ukupna trgovinska razmena Srbije i UK je oko 500 miliona evra godišnje, a razmena usluga veća je od razmene robe a ta kraljevina je drugo tržište za izvoz usluga za Srbiju.

– Naš izvoz robe u UK je veći nego naš uvoz i tu ostvarujemo suficit kao i u razmeni usluga. Za srpsku privredu je izuzetno važno da se novi sporazum o slobodnoj trgovini sa UK što pre potpiše – rekao je on.

Pročitajte još

U UK pre svega izvozimo IT i usluge telekomunikacija, a od robe najčešće plasiramo gume i delove za vozila, kao i delovi za mašinsku obradu, dok je značajan i izvoz maline odnosno smrznutog voća i povrća.

– Od prvog januara i uvoz i izvoz robe biće opterećen generalnim carinama, jer ćemo biti u periodu bez potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini. Roba koja ide u UK moraće da nosi uverenje o nepreferencijalnom poreklu koje izdaje PKS – objašnjava Vesović.

On navodi da je komori i državnoj administraciji Srbije cilj da se do novog trgovinskog sporazuma sa UK dođe što pre kako bi što pre bile smanjenje te carine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike