Završena fabrika u Smederevskoj Palanci: Posao za 1.000 ljudi

05.11.2020

12:45

0

Na placu gde je bila planirana regionalna deponija za Veliku Planu, Smederevsku Palanku i Raču, izgrađena je u potpunosti fabrika koja se prostire na 20.000 m

Završena fabrika u Smederevskoj Palanci: Posao za 1.000 ljudi
Copyright Pixabay

Fabrika južnokorejske kompanije Kjungšin kejbl (Kyungshin Cable) u Smederevskoj Palanci je završena, u postrojenje koje će od marta zapošljavati do 1.000 radnika unose se i montiraju mašine, a već su počeli i razgovori za posao.

Za samo četiri i po meseca, na placu gde je bila planirana regionalna deponija za Veliku Planu, Smederevsku Palanku i Raču, izgrađena je u potpunosti fabrika koja se prostire na 20.000 metara kvadratnih.

Predsednik opštine Nikola Vučen kaže da će to biti jedna od najsavremenijih fabrika u našoj zemlji, koja će pomoći “gradu koji je bio sinomim za industriju”, da opet bude poznati industrijski centar u Srbiji, ali i u regionu.

Poznati u auto-industriji

Vučen za Tanjug ocenjuje da južnokorejska investicija nije samo fabrika koja će zaposliti 1.000 radnika, već da ona predstavlja kvalitetniju budućnost za Smederevsku Palanku, za mlade ljude koji žele da ostanu tu, osnuju svoje porodice.

Sem fabrike Goša, koja je osnovana 1923. godine, nikada veća investicija nije ušla u Smederevsku Palanku u ovom obimu i kapacitetu radnika, ističe Vučen.

Jedan od glavnih kooperanata je i Tesla motors; Profimedia

– Do pre nekoliko godina bili smo najzaduženija opština u Srbiji, a poslednjih nekoliko godina polako se to menja. Tome umnogome doprinosi ova investicija – kaže Vučen.

Kompanija Kyungshin Cable je svetska kompanija koja je prepoznata u automobilskoj industriji, a neki od njihovih glavnih kooperanata su Hjundaji, LG, Hemical, Tesla motors. Uglavnom se bave proizvodnjom komponenti za električne automobile, a Vučen ističe da baš iz tog razloga predstavljaju budućnost automobilske industrije.

Milionska investicija

Sama investicija je vredna oko 40 miliona evra, određeni deo subvencija kompanija je dobila od države Srbije, a lokalna samouprava je učestvovala u izgradnji nedostajuće infrastrukture koja je bila neophodna.

Prema rečima Vučena, osim kanalizacione infrastrukture, urađena je i gasna infrastruktura i unutrašnja saobraćajnica.

Pročitajte još: Kod njih je srpsko pivo jednako nemačkom: Kraft pivari se ne daju koroni

Pročitajte još: Odlične vesti: Privreda se već resetovala na 2019.

– Zajedno smo uspeli da dovedemo ovakvog investitora, konkurencija je bila velika, sedam zemalja u Evropi, 10 gradova u Srbiji, ali Smederevska Palanka je pobedila – ističe Vučen.

Lokalna samouprava je uložila oko 40 miliona dinara za izgradnju potpuno nove kanalizacione mreže u dužini od 1.200 metara, koja će kako kaže predsednik opštine, značiti i da deo Smederevske Palanke koji nikada nije imao kanalizaciju se priključi na tu mrežu i tako se i taj problem za stanovništvo reši nakon 70 i više godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike