U rafovima meso sa srpskim zastavicama: 24sedam u prodavnicama - evo zbog čega su proizvodi obeleženi (FOTO)

01.04.2022

06:55

0

Kako je ranije istakao ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović na taj način se jedna stvar brani

U rafovima meso sa srpskim zastavicama: 24sedam u prodavnicama - evo zbog čega su proizvodi obeleženi (FOTO)
PoreklomizSrbije - Copyright 24sedam

Danas se u marketima većih trgovinskih lanaca, kao i u pojedinim maloprodajnim objektima u Srbiji, može videti srpska zastavica na mesu i mesnim prerađevinama koji su poreklom iz Srbije.

Novinari portala 24sedam su obišli prestoničke prodavnice i veće markete i potvrdili da je meso obeleženo, te da su potrošači na taj način upoznati sa domaćim proizvodima. 

Kako je ranije najavio ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović na taj način se brani srpsko stočarstvo.

- Da zabodemo srpsku zastavu u raf i kažemo ovde je meso koje je poreklom iz Srbije, a ovo je uvozno, pa vi ljudi ako imate želju, volju i patriotskog naboja u sebi, pa čak i ako je skuplje, možemo da branimo tako srpsko stočarstvo - rekao je Nedimović.

24sedam
 

Da podsetimo, poslanici su prošle godine usvojili Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, kojim se državi omogućava intervencija u slučaju poremećaja cena određenih proizvoda.

Ranije je usvojen Predlog zakona, u kom se, između ostalog, navodi da mere uređenja obuhvataju intervencije na tržištu, i to:

- javnu intervenciju;

- podršku privatnom skladištenju;

- posebne interventne mere i

- posebnu podršku za poljoprivredne proizvode koja se odnosi na:

  • mere podrške poboljšanja prehrambenih navika dece i omladine, gde će se prema ranijim navodima nadležnih iz Ministarstva u školski sistem uvesti obaveza da se deci uz užinu dele mlečni proizvodi i voće da bi se zdravo hranila;
  • operativne programe u sektoru voća i povrća.
24sedam/Katarina Mihajlović
 

Javna intervencija, kako piše u Predlogu zakona obuhvata otkup, skladištenje, odnosno način raspolaganja otkupljenim poljoprivrednim proizvodima i sprovodi se tokom tržišne godine za sledeće poljoprivredne proizvode.

Postupak javne intervencije sprovodi se kada je tržišna cena poljoprivrednih proizvoda niža od referentne cene, a kriterijume za određivanje referentne cene i referentnu cenu utvrđuje Vlada.

Nacrt ovog zakona sačinjen je krajem februara prošle godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike