Problemi za BMW: Matična kompanija kineskog partnera ide u stečaj?

16.11.2020

08:39 >> 16:46

0

Preduzeće Brilijans otomotiv holdings, kineski partner u zajedničkoj firmi sa nemačkim BMW-om, objavio da ima ozbiljne probleme

Problemi za BMW: Matična kompanija kineskog partnera ide u stečaj?
Copyright Foto: Uprava carina

„Brilijans“ je saopštilo da će njegova matična kompanija „Huaćen otomotiv grup“ možda ući u stečaj pošto je jedan poverilac podneo takav zahtev kineskom sudu.

Novi problemi za Nemce

Ovo je novi udar i na „BMW“, koji poslednjih meseci ima nizom problema. Najpre je sredinom avgusta, fabrika morala da zaustavi isporuku oko 4.500 automobila zbog loših spojeva na varovima koji su mogli da izazovu požar, a u oktobru je  povučeno dodatnih 27.600 automobila zbog toga što su baterije u “plug in” vozilima neispravne.

„Brilijans“ ima polovinu udela u „BMW Briliajns“, firmi sa nemačkim partnerom, ali i 51 odsto u „Reno Brilijans Jinbei“, sa rancuskim partnerom.

„Huaćen“, u vlasništvu vlade provincije Lijaoning, prošlog meseca nije isplatio obaveze poveriocima po osnovu obveznice od milijardu juana (151,88 miliona dolara), pridruživši se rastućem broju državnih firmi koje kasne sa plaćanjem obaveza, što je uzdrmalo poverenje investitora i uznemirilo aktere na tržištu duga u Kini, prenosi Rojters.

Kompanija se suočava sa stečajem nakon što je firma „Gedži otomobile tehnolodžies“ podnela zahtev Narodnom sudu za posredovanje u Šenijangu za restrukturiranje „Huaćena“, naveo je „Brilijans“ u informaciji objavljenoj na Hongkonškoj berzi.

Još uvek je neizvesno da li će sud odobriti taj zahtev, dodaje se u informaciji.

Pročitajte još:

Evropa sve više vozi na struju, zašto je Srbija “na leru”? 

Ko plaća najskuplje gorivo u regionu, a koliko za “crno zlato” izdvajaju građani EU?

Držaoci obveznica smatraju da bi stečaj „Huaćena“ bio obeshrabrujuć, jer bi iz tog procesa na kraju dobili manji povrat novca.

„Huaćenov“ stečaj bi imao mali uticaj na rad „Brilijansa“, ali bi mogao da poremeti planove za privatizaciju kompanije, ocenjuje brokerska kuća „Daiva kepital markets“.

Predstavnik „Huaćena“ odbio je komentar, dodaje britanska agencija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike